Húskonzerv

Más néven: tartósított élelmiszer, dobozba zárt húsétel

 

Fontosság a felszerelésben: Nagyon ajánlott.

 

Mi haszna: A konzerv hosszú ideig, akár évekig is változatlan minőségben eláll, és még különleges tárolást sem igényel.

 
Fontosabb húskonzerv típusok: halkonzerv, (máj)pástétom, darált húskonzerv (löncshús), húskrém, darabolt jellegű húskonzerv, egyéb hidegvérű állatokból készült húskonzervek. A hús magas kalóriatartalma miatt viszonylag kis helyen nagy energiamennyiséget tartalmaz, ami fontos bizonyos túlélőhelyzetekben. Fontos fehérje, zsír, szénhidrát,  A- és D-vitamin forrás. A halhús tartalmaz káliumot és jódot.

1. Halkonzervek különböző szószokkal és ízesítéssel, 2. Halpástétom, 3. Húskrém, 4-5. Löncshús 6. Konzerv virsli


Szükséges mennyiség 3 napra: személyenként 6 különböző 140-250 g-os húskonzerv.


Mivel helyettesíthető végszükség esetén:

  • vadhús
  • szárított hús
  • egyéb élelem

Mi egyébre használható a konzervdoboz:

  • tartály
  • főzőkályha
  • csapda
  • vágóél
  • nyílhegy
  • jelző tükör
  • szűrő
  • halcsali
  • tussoló fej
  • kaparókanál/ásó
  • riasztó
  • tűztartály
  • gyertyalámpás
  • edény
  • húzógyűrűből horog

Tanácsok:

  • A rozsdás, horpadt dobozú konzervet dobjuk ki, főleg ha a lezárásnál sérült meg a doboz. A felpúposodott konzervdobozban gáz termelődik és kórokozók szaporodtak el benne, ezért ki kell dobni.
  • Ha a felnyitott konzervet nem fogyasztjuk el egyszerre, mindig vegyük ki a fémdobozból és rakjuk át légmentesen zárható tárolóedénybe, mert a levegővel való érintkezés során a fémtől az étel rossz mellékízt kap. 2 napon belül mindenképpen fogyasszuk el.
  • A konzerválás legnagyobb ellensége a halálos idegmérget termelő Clostridium botulinum nevű baktérium, amely számára a gyengén savas, oxigénmentes közeg optimális. Maga a méreganyag, a botulin toxin hővel könnyen tönkretehető, de az alvó baktériumspórák nagyon ellenállók, és hosszabb főzést is kibírnak. Ha nem ölik el ezeket forráspontnál magasabb (magas nyomáson elérhető) hőmérsékleten, a spórák aktív baktériumokká alakulhatnak, amikor a konzerv lehűl. Ezért minden gyanús konzervet, amely felpúposodik (a baktériumok termelte gázok miatt) ki kell dobni!

    Sok gyümölcsben és a paradicsomban az alacsony pH gátolja a  C. botulinum szaporodását, ezért ezeknél kíméletesebb eljárás, 85-90 Celsius-fokra melegítés is elegendő lehet. A zöldségeket azonban a konzervkészítés során általában nagy nyomás alatt, 116 Celsius-fokon kell hevíteni akár másfél órán át.


Amit én használok:

Változatos típusú, sokféle húskonzervet használok, időnként az alábbiakat:

 

Lupack Holland húskonzerv 340 g

Forgalmazó: Több

Fémdobozban tárolt darált húskonzerv.

Tápösszetétel 100g %:

  • Energia (kJ / kcal) 1318 / 318
  • Zsír (g) 28
  • Telített zsírsavak (g) 12,9
  • Szénhidrát (g) 5,5
  • Cukrok (g) 1
  • Rost (g) 0,2
  • Fehérje (g) 11
  • Só (g) 2,3
Tárolási előírás:

Száraz, hűvös helyen tartandó. Felnyitás után a dobozból kivéve, fóliával letakarva, hűtőszekrényben tárolandó, 2 napon belül fogyasztandó.Nem igényel hűtést, felbontás után viszont javasolt hűtőszekrényben tartani.

Allergének:

Mustár és belőle készült termékek, Tej és abból készült termékek beleértve a laktózt, Glutént tartalmazó gabonafélék (búza,rozs,árpa,zab,tönkbúza,kamut) és belőlük készült termékek, laktóz.

Vélemény: Ízlése válogatja, kinek mennyire ízlik. Tápértéke jó, túlélő helyzetekben elmegy. Egyszer hasmenést okozott.


Mandy halpástétom 145 g

Forgalmazó: Több

Fémdobozban tárolt pépesített hal. Összetevők:
21% fagyasztott tonhal, napraforgóolaj, szójaprotein,víz, kukoricakeményítő, természetes fűszerek, stabilizátorok (nátrium-foszfátok), antioxidáns (aszkorbinsav), természetes festék (kármin).

Tápösszetétel 100g %:

  • Energia (kJ / kcal) 939/224,48
  • Zsír (g) 20,04
  • Telített zsírsavak (g) ?
  • Szénhidrát (g) 5,46
  • Cukrok (g) ?
  • Rost (g) ?
  • Fehérje (g) 4,26
  • Só (g) 1,55
Tárolási előírás:

Száraz, hűvös helyen tartandó. Felnyitás után a dobozból kivéve, fóliával letakarva, hűtőszekrényben tárolandó, 2 napon belül fogyasztandó.Nem igényel hűtést, felbontás után viszont javasolt hűtőszekrényben tartani.

Allergének:

Szója és belőle készült termékek,

Vélemény: Finom, jó minőségű halpástétom.


Mandy csirke májpástétom 120 vagy 200g

Forgalmazó: Több

Fémdobozban tárolt májpástétom. Összetevők:

26% csirkehús, víz, napraforgóolaj, fűszerek és fűszerkivonatok, tejfehérje (kazeinát), kukoricakeményítő, jódsav, E472c emulgeálószer, ízfokozó (mononátrium-glutamát ), dextróz, antioxidáns (aszkorbinsav), természetes festék (kármin), tartósítószer (nátrium-nitrit).

  • Energia (kJ / kcal) 1280/306
  • Zsír (g) 28,6
  • Telített zsírsavak (g) ?
  • Szénhidrát (g) 6,2
  • Cukrok (g) ?
  • Rost (g) ?
  • Fehérje (g) 6,8
  • Só (g) ?
Tárolási előírás:

Száraz, hűvös helyen tartandó, +2˚C és +25°C közt. Felnyitás után a dobozból kivéve, fóliával letakarva, hűtőszekrényben tárolandó, 24 órán belül fogyasztandó.Nem igényel hűtést, felbontás után viszont javasolt hűtőszekrényben tartani.

Vélemény: Nagyon ízletes, jó minőségű májpástétom.


Vitae D'oro makrélaszelet többféle ízesítésű halkonzerv 200 g

Forgalmazó: Kaufland

Fémdobozban tárolt halkonzerv. Szószok: paradicsom, mustár, torma, mexikói csili, gomba, vörösbor, barbecue.

Tápösszetétel 100g %:

  • Energia (kJ / kcal) 888 / 212
  • Zsír (g) 16
  • Telített zsírsavak (g) ?
  • Szénhidrát (g) 4,5
  • Cukrok (g) ?
  • Rost (g) ?
  • Fehérje (g) 13
  • Só (g) ?
Tárolási előírás:

Száraz, hűvös helyen tartandó. Felnyitás után a dobozból kivéve, fóliával letakarva, hűtőszekrényben tárolandó, 24 órán belül fogyasztandó.Nem igényel hűtést, felbontás után viszont javasolt hűtőszekrényben tartani.

Vélemény: Nagyon ízletes, jó minőségű halkonzerv.


Vitae D'oro darabolt tonhalkonzerv 185 (135)g

Forgalmazó: Kaufland

Fémdobozban tárolt halkonzerv.

Tápösszetétel 100g %:

  • Energia (kJ / kcal) 757 / 181
  • Zsír (g) 9,3
  • Telített zsírsavak (g) ?
  • Szénhidrát (g) 0,1
  • Cukrok (g) ?
  • Rost (g) ?
  • Fehérje (g) 24,3
  • Só (g) ?
Tárolási előírás:

Száraz, hűvös helyen tartandó. Felnyitás után a dobozból kivéve, fóliával letakarva, hűtőszekrényben tárolandó, 24 órán belül fogyasztandó.Nem igényel hűtést, felbontás után viszont javasolt hűtőszekrényben tartani.

Vélemény: Finom, jó minőségű, olcsó halkonzerv.