ÉLELMI ANYAGAINK ÁSVÁNYI ALKOTÓRÉSZEI 100g tisztított élelmiszerben
Élelmiszer megnevezése Hamu Kalcium Vas Foszfor Kálium Nátrium Magnézium Hamu    
g milligramm alkalitás    
GABONÁK ÉS GABONATERMÉKEK                    
Gabonamagvak, őrlemények, tészták                    
Árpagyöngy 1,2 43 - 165 120 3 20 -    
Búza, hántolt (buris) 1,5 30 3,6 350 350 3 120 -9    
Búzadara 0,6 18,6 1 120 330 4 40 -9,4    
Búzaliszt (teljes) 1,7 39 1,7 300 140 3 20 -9,4    
Búzaliszt (főző, 4,60Ft/kg) 0,6 25 1 100 140 3 20 -9,4    
Búzaliszt (BL 55) 0,5 13 0,9 100 - - - -9,4    
Kukoricaliszt 1,2 22 1,1 170 60 50 7 -7,8    
Rizs (csiszolt) 0,7 8 1 90 110 6 13 -    
Rozsliszt 1 30 1,4 350 150 10 25 -4    
Száraztészta (fehéráru) 0,5 14 2,6 80 100 200 25 -5,1    
Száraztészta (2 tojásos) 0,5 24,4 1,9 100 100 210 23 -8,4    
Száraztészta (4 tojásos) 0,6 25,3 2,9 180 100 248 22 -8,4    
Zabpehely 1,5 71 4 160 350 30 110 -    
Zsemlemorzsa 1,9 29,3 1,2 75 138 780 35 -11,5    
SÜTŐIPARI TERMÉKEK                    
Kenyerek                    
Büfékenyér 12,1 20 0,8 70 170 825 73 -7,4    
Fehér kenyér (finom feh. kenyér) 12,1 20 0,8 70 117 808 48 -10,3    
Félbarna kenyér (fehér kenyér) 12,2 20 0,8 70 170 825 72 -7,4    
Félbarna kenyér (burgonyás) 1,7 18 0,8 - - - - -5,5    
Graham-kenyér 2,2 25 1 150 295 686 40 -6,8    
Rozskenyér 2,2 28,6 0,6 150 125 467 24 -3,5    
Szegedi vágott 1,5 18,4 0,8 70 124 705 33 -7    
Kenyérféleségek                    
Császárzsemle 1,5 49,2 0,8 50 114 234 37 -8    
Kétszersült (HÓVIRÁG) édes 1,8 58,8 1,5 50 164 270 30 -6,5    
Kifli, sós 2,7 52,2 0,8 50 152 1120 43 -8,1    
Kifli, tejes 1,5 52,2 0,8 50 145 345 42 -8,1    
Kifli, vajas 1,5 70,6 0,8 50 186 700 47 -8    
Zsemle 1,5 21,1 0,8 50 119 630 41 -8,1    
Kelt, hajtogatott, töltött péksütemények                    
Briós 1,2 51,7 0,8 50 135 439 44 -7    
Kalács 1,5 52 1 80 146 682 28 -7    
Perec (főtt) 4,5 20 0,8 60 - - - -8,7    
Pogácsa (vajas) 1,1 39,8 0,4 25 117 511 29 -4    
Pogácsa, tepertős 2,7 23,3 0,4 25 177 1015 21 -4    
Élelmiszer megnevezése Hamu Kalcium Vas Foszfor Kálium Nátrium Magnézium Hamu    
g milligramm alkalitás    
Sajtos rúd, vajas 1,4 47 - - 82,2 276 20 -    
HÚSOK                    
Bárányhús (juhhús, sovány) 0,9 15 10,5 350 - - - -9    
Borjúhús 1 11 3 240 350 100 25 -8,8    
Csirkehús 1 5 3 160 400 850 30 -9,2    
Házinyúlhús 1,2 19 4 180 210 30 20 -    
Juhhús (kövér) 0,7 10 2,5 150 350 100 25 -7,7    
Libahús, kacsahús 0,6 6 3,9 250 - - - -    
Lóhús 1 9,4 9 200 408 110 39 -15,6    
Marhahús (sovány) 1 10 3,5 180 381 100 36 -10,5    
Mezeinyúlhús 1,2 30 5 250 - - - -    
Sertéshús (kövér) 0,5 10,9 2,2 150 442 161 39 -10    
Sertéshús (közepes) 0,6 13,2 2,3 170 442 129 41 -11,4    
Sertéshús (sovány) 0,6 16,9 2,5 180 442 148 42 -12,5    
Tyúkhús 1 5 3 120 400 50 30 -9,2    
BELSŐSÉGEK ÉS ALAPANYAGOK                    
Borjú-, marhamáj 1,4 12,8 10 350 332 120 34 -23    
Borjú-, marha-, sertésvelő 1,4 15,4 2,3 380 327 195 21 -18    
Csontvelő 2,2 21,4 - - 10,2 110 - -    
Libamáj 1,4 17 30 - - - - -19,2    
Marhalép 1,4 11,1 - - 290 122 23 -    
Marha- v. borjúnyelv 1 16,7 3 200 344 133 37 -    
Marhapofa, zabos 1,2 25,8 - - 280 180 30 -    
Marha- és borjúszív 0,9 15,8 6 200 308 100 38 -15,6    
Marha-, sertés- v. borjútüdő 1,1 16,7 16 250 299 224 27 -18    
Marhavastagín 1,3 15,4 - - 80 204 5 -    
Marhavékonyín 1,5 46,4 - - 160 204 12 -    
Marhavese 1,1 20 8 200 236 200 31 -14,5    
Pacal 0,4 36 - - 224 130 22 -    
Sertéslép 1,3 14,3 - - 442 190 34 -    
Sertésmáj 1 16,4 18 300 368 338 38 -27,8    
Sertésnyelv 1,4 18,8 - - 314 127 33 -    
Sertésnyelvgyök 0,7 20 - - 326 203 30 -    
Sertésszív 1 17,6 2,7 130 326 290 36 -    
Sertésvese 1,2 17,6 8 250 284 450 33 -    
Tőgy (meddő) 0,8 14,1 - - 544 90 10 -    
Tőgy (tejes) 0,9 127 - - 146 220 10 -    
                     
                     
Élelmiszer megnevezése Hamu Kalcium Vas Foszfor Kálium Nátrium Magnézium Hamu    
g milligramm alkalitás    
HÚSKÉSZÍTMÉNYEK                    
Bőrsajt 7,3 12 2 200 - - - -9,7    
Csabai kolbász 4,6 36 - - 510 1605 39 -    
Csemegekolbász (debreceni) 3,3 7,5 1,8 150 - - - -10,1    
Cserkészkolbász 3,6 10 2,1 150 - - - -12    
Disznósajt 3,5 26 2,3 250 130 1750 22 -13    
Feketehurka 3,7 12 10 180 - - - -8,4    
Füstölt kolbász 2,6 32 2 150 - - - -10,8    
Füstölt marhahús 4 20 4 250 - - - -    
Füstölt sertéshús, sonka 5,3 27 3,5 250 452 2030 44 -8,6    
Gépsonka 4 24,4 2 220 314 855 25 -12,5    
Gyulai páros főzőkolbász 3,2 44 1,4 150 530 1710 57 -7,8    
Kedvenc 3,5 8 2 120 348 1480 15 -11,1    
Kenőmájas 2,9 10 5 250 195 1100 27 -18,2    
Marokkói 3,2 34 2 120 304 1070 54 -10,9    
Lecsókolbász 3,6 28 2,5 150 226 1050 22 -9,7    
Lengyel 2,8 8 2 150 - - - -9,1    
Lódebreceni 3,7 8 8 190 - - - -14,2    
Lótéliszalámi 6 11 9 230 - - - -17,9    
Lóveronai 3,6 8 8 208 - - - -13,9    
Lóvéreshurka 2,4 10 20 130 - - - -8,2    
Lóvirsli, párizsi, krinolin, szafaládé 3,6 7 7 160 - - - -12    
Lóvöröskolbász 4 9 8,5 190 - - - -14,5    
Májashurka 3,2 11,8 4,9 180 - - - -12,3    
Májpástétom 4,1 22 5 250 208 970 27 -18    
Májsajt 2,4 10 5 200 - - - -13,8    
Nyáriszalámi 3,6 30 2,5 150 252 1260 17 -8,9    
Nyelvpástétom 2,8 10 2 200 - - - -9,6    
Nyelvsajt 4 10 4,7 220 - - - -11,5    
Olasz, mortadella, sörbomba 3 8 2 120 356 1680 13 -8,9    
Párizsi, krinolin, szafaládé 2 20,4 2,2 120 250 910 32 -5,9    
Sonkaszalámi 3,6 32 3,7 200 426 1310 52 -12,7    
Szepesi virsli 2,6 7,5 1,4 150 - - - -8    
Téliszalámi 5,2 18 5,5 280 - - - -    
Turista, tiroli 3 34 2 120 360 1545 17 -9,9    
Türingiai hurka 3,9 10 5 140 - - - -4,4    
                     
                     
                     
Élelmiszer megnevezése Hamu Kalcium Vas Foszfor Kálium Nátrium Magnézium Hamu    
g milligramm alkalitás    
TEJ ÉS TEJTERMÉKEK                    
Anyatej 0,3 25 0,1 17 70 50 3 1,2    
Kecsketej 0,8 130 0,7 130 50 80 13 0,2    
Juhtej 0,8 180 0,6 150 - - - 0,2    
Tehéntej (teljes) 0,7 120 0,2 70 148 124 17 0,2    
Tehéntej (fölözött) 0,8 114 0,2 40 160 132 18 0,2    
Joghurt-aludtej, kefír 0,7 120 0,2 70 181 120 16 0,2    
Tejföl 0,6 130 0,2 70 148 35 14 -1    
Kávétejszín 0,6 105 0,2 60 - - - -    
Habtejszín 0,3 100 0,2 50 - - - -    
Vaj 0,1 25 ny. 20 150 11 2 -    
Író 0,7 100 0,1 60 160 60 10 -    
Étkezési tehéntúró, krémtúró (zsíros) 1,2 63 0,3 200 50 15 5 -19    
Étkezési tehéntúró, krémtúró (félzsíros) 1,5 80 0,2 192 65 18 6 -14,5    
Étkezési tehéntúró (sovány) 1,6 90 0,2 180 71 20 6 -13    
Körített tehéntúró 2,2 75 0,2 150 - - - -19    
Juhtúró, gomolyatúró, csemegekörözött, juhgomolya, 4,6 400 0,2 250 146 515 42 -16    
tehéngomolya                    
Parmezán sajt 4,8 850 0,7 550 150 700 50 -    
Keménysajt, zsíros (Ementáli, Pannónia, Cseddár) 4,6 800 0,7 500 150 800 30 -7    
Félkeménysajt, zsíros (Balaton, Trappista, Eidami, 4,9 600 0,7 400 109 970 66 -7    
Parenyica, Füstölt sonkasajt)                    
Félkeménysajt, félzsíros (Óvári) 5 600 0,7 400 180 1330 56 -7    
Félkeménysajt, sovány(Köményes) 5,1 600 0,7 400 - - - -7    
Lágysajt, zsíros (Lajta, Moson megyei csemege, Tea, 4,3 400 0,7 250 - - - -6    
Pálpusztai, Márvány, Roki)                    
Vajas márványsajt 2,6 240 0,4 150 - - - -    
Tejszín márványkrém 3,8 320 0,5 200 - - - -    
Sportsajt 3,2 240 0,5 150 - - - -    
Krémsajt 2,8 180 0,5 100 - - - -    
Pogácsasajt 5 80 0,2 60 - - - -    
Kaskaval juhsajt 5,7 500 0,9 350 - - - -    
Fehér sajtkrém (juhsajt) 5,3 400 0,8 200 - - - -    
Vágható ömlesztett sajt, zsíros (Hóvirág, Mecseki hóvi- 5,6 500 0,6 950 66 1120 52 -7    
rág, Rolly hóvirág, Holló, Hortobágyi, Karaván, Bojtár,                    
Mecseki sonkás, Délibáb)                    
C-vitaminos ömlesztett sajt 5,6 500 0,6 950 66 1120 52 -7    
Vágható ömlesztett sajt, sovány (Tura) 5,8 400 0,5 950 104 1400 48 -7    
Kenhető ömlesztett sajt, zsíros (Mackó, Csárdás, Caro, 5,8 450 0,5 1000 65 1200 39 -7    
Élelmiszer megnevezése Hamu Kalcium Vas Foszfor Kálium Nátrium Magnézium Hamu    
g milligramm alkalitás    
Öcsi, Mátra, Budapest, Cseddár, Savaria, Füsti, Üdítő,                    
Ementáli, Répce, Rokvitál, Promontor, Paradicsom,                    
Csípős-paprikás, Mustáros, Fűszerkeverkes, Zelleres,                    
Fokhagymás, Gombás, Vöröshagymás, Sonkás, Ubor-                    
kás-paprikás,Téliszalámis)                    
C-paprikás kenhető ömlesztett sajt (zsíros) 7,2 450 0,5 1000 - - - -    
"Mese" kenhető állományú ömlesztett sajt 5,2 300 0,4 850 - - - -    
Sűrített tej (cukrozott) 2 300 0,5 170 - - - -    
Tejpor (zsíros) 5,8 1200 1,3 730 1235 650 110 -    
Vaniliás fagyikocka 0,5 75 0,1 40 - - - -    
TOJÁS                    
Tojás 1,1 52 3,5 220 - - - -13    
Tojás 1db (héj nélkül) 0,5 21 1,4 88 - - - -5,2    
Tojásfehérje 0,7 17 0,9 20 - - - -6,5    
Tojásfehérje 1db 0,2 4 0,2 5 - - - -1,6    
Tojássárgája 1,2 80 4,3 570 - - - -20    
Tojássárgája 1db 0,3 13 0,7 91 - - - -3,2    
Tojáspor 3,5 220 7 450 - - - -    
Tojásfehérje, szárított 4,5 120 6,3 140 - - - -    
ZÖLDSÉG- ÉS FŐZELÉKFÉLÉK                    
Bimbós kel 1,5 30 1,2 - - - - -    
Burgonya (nyári) 1,1 7,1 1,8 80 - - - 5,7    
Burgonya (téli) 1,1 12 6,5 100 340 4,5 28 5,7    
Céklarépa 0,9 34,5 2,5 30 260 98 87 11    
Fejes saláta 0,9 28,2 1,7 40 261 15,8 24 5,8    
Karalábé 1,1 43 0,6 8 344 53,1 32 5,8    
Karfiol 0,8 28,9 2,7 60 321 30,1 31 4    
Káposzta (fejes) 0,7 33,3 0,1 80 216 23,4 24 5,2    
Káposzta (nyári) 0,6 43 0,1 80 100 12 6 5,2    
Káposzta (vörös) 0,8 57,4 2,5 30 280 5,1 23 5,8    
Kelkáposzta 0,8 56,8 0,9 80 308 17,2 30 5,2    
Kukorica (tejes) 0,9 6,5 1,6 38 - - - -    
Paraj 1,9 133 8,6 160 526 22,4 53 21    
Petrezselyemgyökér 1,2 56 2,5 30 298 34,4 9 7,7    
Petrezselyem zöldje 1,7 245 8 128 - - - -    
Retek (hónapos) 0,7 47 0,5 40 370 58,5 36 6    
Sárgarépa 1 46,1 1,3 50 201 125 27 5,8    
Sóska 1,9 113 13 70 340 26 95 16,8    
Spárga 0,6 7 1,4 40 240 2 11 -    
Élelmiszer megnevezése Hamu Kalcium Vas Foszfor Kálium Nátrium Magnézium Hamu    
g milligramm alkalitás    
Sütőtök 1,4 40 1,7 20 - - - -    
Tök (főző) 0,7 19,6 0,2 60 98 1,2 17 2,3    
Uborka 0,5 15 0,5 20 150 13 9 3,4    
Vöröshagyma 0,6 31,1 1,6 25 236 8,2 34 2,9    
Zellergyökér 0,9 67,2 1,8 60 323 42,4 58 5,3    
Zöldbab 0,9 32,2 1,1 30 229 1,3 29 3,8    
Zöldborsó 0,9 36,6 2,7 130 623 7,1 64 6,3    
Zöldpaprika 1,1 12,3 9,8 855 165 3,2 16 -    
Száraz hüvelyesek                    
Bab (száraz) 3,4 106 7 400 1120 7,8 217 -16,8    
Borsó (száraz) 2,8 49 14 400 1210 9,5 126 -3,8    
Lencse (száraz) 3 73,5 25 400 1155 10 134 -13,7    
Szójaliszt (teljes) 4,4 200 10 500 1945 13 360 -    
Szójaliszt (zsírtalan) 5,1 250 12 560 - - - -    
Étkezési gombák                    
Csiperke 0,8 44,8 0,4 47 - - - -2,4    
Vargánya 1 7 10 20 580 - - -    
Vargánya (szárított) 8,2 65 90 200 - - - -    
GYÜMÖLCSÖK                    
Alma 0,4 10,5 0,3 10 112 3,9 11 2,1    
Banán 0,9 110 0,3 94 500 22 60 -    
Birsalma 0,6 66 1,1 25 189 9,2 10 2    
Citrom 0,6 14 1 50 275 4,3 20 6,4    
Cukordinnye (s. húsú) 0,8 12,6 0,9 10 210 7,7 20 6    
Cukordinnye (z. húsú) 0,8 12,6 0,9 10 - - - 6    
Cseresznye 0,5 16,3 0,3 20 174 8 16 3,4    
Csipkebogyó (friss) 3,3 50 10 130 - - - -    
Egres 0,6 36,4 0,9 40 183 5,9 15 5,2    
Eper (fa) 0,8 52 1,3 35 - - - 5,8    
Görögdinnye 0,5 19,4 0,1 2 147 4,5 15 2,4    
Kajszibarack 0,7 13,8 2,1 20 226 6,1 14 4,6    
Körte 0,4 15,7 1,9 20 100 2,3 10 3,2    
Mandarin 0,6 23 0,6 50 - - - 7    
Málna 0,6 27,3 0,6 45 172 3,9 24 4,1    
Meggy 0,6 31,3 0,5 50 186 4,7 15 3,5    
Narancs 0,5 43,8 0,6 50 255 2,6 22 6,7    
Naspolya 0,8 49 1 45 231 4,8 11 -    
Őszibarack 0,6 8,7 0,2 30 183 3,6 14 3,2    
Ribiszke (vörös) 0,7 39,8 4,5 35 187 7,6 17 4,7    
Élelmiszer megnevezése Hamu Kalcium Vas Foszfor Kálium Nátrium Magnézium Hamu    
g milligramm alkalitás    
Ribiszke (fekete) 0,6 56,8 4,5 35 316 2,8 10 -    
Szamóca (földieper) 0,7 28,1 2,9 35 145 4,6 18 5,5    
Szeder 0,5 52 1,3 35 160 3 22 -    
Szilva (Besztercei) 0,5 16 0,2 30 240 3,9 16 3,2    
Szőlő 0,5 28,2 0,7 75 195 2,3 14 4,4    
Vörösszilva 0,5 14 0,2 30 - - - 4    
Zöldringló 0,5 14 0,2 30 - - - -    
GYÜMÖLCSKÉSZÍTMÉNYEK                    
Aszalt alma 1,6 32 0,6 20 - - - 4    
Aszalt szilva 2,1 40 0,5 70 - - - 7,5    
Birslé (rostos) - 8 ny. 76 32 7 4 -    
Csipkebogyóíz 1,2 170 1,9 107 300 130 80 -    
Meggyvér 0,2 13 0,5 50 100 14 4 -    
Meggylé (rostos) - 10 - - 44 7 5 -    
Őszibaracklé (rostos) 0,2 7 0,2 30 25 7 3 -    
Sárgabarackíz (cukrozott) 0,5 21 13 10 133 18 5 -    
Sárgabaracklé (rostos) 0,2 9 2,1 20 65 10 5 -    
Szamócalé - 10 ny. 6 38 6 5 -    
Szilvaíz 0,9 50 80 - 500 26 35 -    
Vegyesíz 0,5 35 10 27 225 47 30 -    
DIÓFÉLÉK, OLAJOS MAGVAK, EGYEBEK                    
Dió 1,7 202 4,1 400 1710 10,5 256 -19,2    
Földimogyoró (pörkölt) 2,4 88,5 3 144 920 9,5 290 -    
Gesztenye 0,4 94,6 1,2 90 553 20 48 -6,2    
Mandula 3,2 238 4,5 450 890 8 368 -    
Mazsola - 110 0,6 208 1000 35,8 43 -    
Mák 7,2 968 22 800 1105 16,5 506 -    
Mogyoró 2 290 35 360 600 18 140 -3,4    
Napraforgómag (pörkölt) - 118 3,2 706 840 67 620 -    
Rebarbara - - - - 400 2 14 -    
Tökmag 4,6 66,5 - - 920 9,5 970 -    
                     
Csokoládé, főző 1,4 49 3 240 250 250 65 -3,8    
Kakaó 6,5 140 7,2 700 1600 40 200 -46,7    
Kávé (pörkölt) - - - - 750 60 40 -    
Keksz (finom) 0,9 30 1 100 86 260 22 -12,3    
Keksz (háztartási) 1,2 25 ny. 80 71 392 32 -12,3    
Méz 0,2 40 1 20 - - - -    
Tea - - - - 2100 50 250 -