Növényismeretek

Ismeretlen növény kipróbálása

 

 

  • Szagoljuk meg! Ha nem érzünk mandula illatot, amely cián tartalomra utalna, már egy jó pont.
  • Érintsük meg vele a csuklónkat, vagy könyökhajlatunkat, ahol az ereink közel vannak a bőrünkhöz. Várjunk 10-15 percet. Ha nem érzünk égető, szúró fájdalmat, akkor megint jó pont.
  • Érintsük a szánkhoz, amely nagyon sok idegvégződést tartalmaz. Megint várjunk 10-15 percig. Ha nem érzünk kellemetlen hatást, akkor újabb jó pont.
  • Vegyünk a szánkba egy csipetnyi darabot, anélkül, hogy megrágnánk, és lenyelnénk. Várjunk türelmesen! Ha nem szédülünk, nem érzünk hányingert, jó pont.
  • Rágjuk meg. Még mindig ne nyeljük le! Az összezúzott növényi rostok meglepetést is tartogathatnak, tehát várjunk! Ha nem történik semmi, jó pont.
  • Nyeljük le azt az egy pici falatot. Várjunk 20-30 percig. Ha szintén nem érzünk émelygést, szédülést, akkor ehetőnek bizonyul az a valami.
  • Figyelem!! Egy növény egyik része lehet ehető, a másik része lehet mérgező! Tehát, ha más részeit is szeretnénk fogyasztani, akkor ezt a tesztet végig kell csinálni a többi részével is!
  • Ha van lehetőségünk párolásra, akkor az egész folyamat előtt pároljuk meg a növény különböző részeit. Egyszerre soha az egészet!
  • Mielőtt a tesztet elkezdenénk, előtte ne fogyasszunk semmit! Koplaljunk, hogy a kísérletünk csak arra a falatra koncentráljon, és ne tévesszen meg a gyomrunkban lévő egyéb élelem.

 

 


Elkerülendő!

 

 

  • Minden gombát! Ha csak 100%-ig nem vagyunk biztosak az ehetőségében.
  • Túlérett, penészes gyümölcsöt.
  • Mandula illatú a növény bármelyik része (cián vegyületet tartalmaz) - gyökér, szár, levél, termés.
  • Háromlevelű növényeket.
  • Babokat, gumókat, hüvelyes magvakat.
  • Olyan növényt, amelynek petrezselyemhez, kaporhoz hasonlító levélzete van.
  • Rózsaszínű, bíbor színű, vagy fekete nyúlványokkal rendelkező magokat.