A tűzrakás: van sorrendje, fokozatosan kell felépiteni. Négy növekvő rétegből áll.
Első réteg, az alap, legalulra, vagy kézben gyújtva a máglya alá utólag is behelyezhető, a forgács. Ez lehet faforgács (nagyobb fadarabból késsel kapart vagy ceruzahegyezővel nyesett), fű, fenyőtű, falevél, papír, magnéziumforgács, fűrészpor, puskapor, széna, tapló, kén, szeszkocka. Ez segít feléledni a lángnak, mely elég hőt termel kellő ideig a nagyobb elemek begyújtásához.
Második rétegnek vékony gallyak biztosítják a még nagyobb tüzet és égési időt. Ezt kúp alakba helyezzük az első réteg föle.
Harmadik réteg a máglya váza, vastagabb ágakbol, még nagyobb tűz és égési idő biztosításához. Hagyjunk egy kis rést a a tűznek szellőzni, és ezen keresztül tudjuk betenni a gyújtóst.
Negyedjére a nagyobb tuskók is mehetnek a tűzre, melyek lassabban égnek, és folyamatosan, hosszú ideig égnek.
A tűz táplálása: ahogy nő a tűz, úgy adjunk hozzá nagyobb ágakat. Ha túl tömött, akkor könnyen kialhat, mert nem jut elég oxigénhez.
Piramis tűz (Tipi)
A leggyakrabban használt máglyatípus. Egy földbe szúrt ág körül kúp alakba rakjuk a tűzifákat. A kúlp szél felőli oldalán rést hagyuk. Ide kerül a gyújtós. A begyújtás után a nyitott oldallal szemben állunk (a szélnek háttal), és így szabályozzuk a szelet. Főzésre, melegedésre alkalmas.
Csillagtűz, pásztortűz, indián tűz
A csillag alakban lerakott tűzifák közepét meggyújtjuk. Az ágakat beljebb tolva vagy kijjebb húzva szabályozni lehet az égés intenzitását. Takarékos, a hosszabb ágakat nem kell feldarabolni, hanem a láng közepébe rakva a közepe elég, két darab lesz belőle. Szükség esetén az ágakat széthúzva könnyen eloltható, majd később a rönkök újra könnyen meggyújthatóak. Örtűznek kiválló.
Máglyatűz
Gyakran használt máglyatípus. Soronként két-két gerenda kerül egymásra nagyjából 8-10 rönknyi magasságig. Az egészet középen meggyújtva erős lánggal ég. Jelzésre, főzésre jól használható. A platform máglya is hasonló, csak középen is fák vannak.
Hosszú rönkös tűz, finn tűz, vadász tűz, párhuzamos tűz
Kettéhasított rönk, vagy két rönk egymás mellett. A begyújtást a rönkök között teljes hosszában kell végezni. Előnye, hogy 8-10 órán keresztül egyenletes meleget sugároz, és nem igényel állandó felügyeletet. Melegedésre alkalmas.
Támasztűz
A legjobb szerkezet szeles napon való tűzgyújtásra. Egy nagy farönkre több gallyat fektetünk oldalról. A gallyak alá gyújtunk be. A szélfalas tűz is hasonló, csak a több rönkös támfala merőleges a tűzre. Melegedésre, főzésre alkalmas.
Gödörtűz
Gödörben gyújtott piramis tűz. Főzésre, melegedésre alkalmas. Jól rejthető tűzfélék. Háborúban, vadászatnál a legajánlottabb.
A Polinéz tűz hasonló, csak fordítot piramis máglya, fordított gúla alakú gödörben.
A Dakota tűzlyuk is hasonló a polinézhez, csak füstkürtő vezet ki belőle.
Svéd tűz
.
Öntápláló, szellőzős, gazdaságos tűztípus. Hosszában csillag alakban bevágott vastag rönk élére állítva. Nedves talajon kitűnő. Főzésre alkalmas. Az állványos tűz hasonló feladatot lát el, csak az faállványra felállított piramis máglya.