Túlélő helyzetben a legegyszerűbb, legkevesebb alapanyagot igénylő receptek az ideálisak. Ezenkívül fontosak a becsomagolandó ételek. Ezek legyenek nem romlandóak, magas tápértékűek és könnyűek.
Íme a leghasznosabbak:
A legkönnyebben elkészíthető, legkevesebb hozzávalójú kenyérféle.
Hozzávalók 6 darabhoz:
Elkészítés:
A lisztet keverjük a vízzel, gyúrjuk lágy, nem ragadós tésztává. Dagasszuk 6-8 percig, majd letakarva pihentessük fél órát. A tésztát osszuk 6 azonos golyóra. Lisztezett nyújtódeszkán a golyókat nyújtsuk 1-2 mm vastag és 15 cm átmérőjű körré é enyhén lisztezzük.
Felforrósított, nem tapadós vaslapon, közepes lángon sütjük, oldalanként 1--2 percet, míg szárad, hólyagosodik és barna foltok jelennek meg rajta. Sütés közben kissé odanyomjuk a széleit a vaslaphoz, hogy nőjön.
Melegen fogyasztjuk.
Magas energiatartalmú, gyorsan bekapható, finom csemege.
Hozzávalók 2 szelethez:
Elkészítés:
A hozzávalókat kis darabka aprítjuk. A magokat előzőleg forró vízbe áztatva, majd lecsepegtetve könnyebb aprítani, és krémesebb is lesz a massza. Alufóliára kanalazzuk a keveréket és két szeletet formázunk belőle. Éjszakára a hűtőben hagyjuk, hogy megszilárduljanak és összeérjenek az ízek.
Citromlével savanyítható kakaó helyett. Egyéb magvakkal is finom, az arányokat is ízlés szerint variálhatjuk.
Magas energiatartalmú, gyorsan bekapható, finom csemege.
Hozzávalók 2 szelethez:
Elkészítés:
A magvakat apróra zúzzuk, az aszalt gyümölcsöket apróra vágjuk. Összekeverjük. A zabpelyheket durvára őröljük, a sóval a magvakhoz keverjük. A mézet a vízzel elkeverjük és az előzőekhez keverünk annyit, hogy épp benedvesedjenek. Fél centi vastagon sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk a masszát, 20 percre sütőbe tesszük 130°C hőfokon, majd kivesszük és felszeleteljük.
Visszatesszük a sütőbe további 20-25 percre. Akkor van készen, ha kicsit megbarnult a teteje.
Hagyjuk teljesen kihűlni.
Egyéb magvakkal is finom, az arányokat is ízlés szerint variálhatjuk.
Fontos fehérjeforrás.
Hozzávalók:
5 kilogramm zsírszalonna
Elkészítés:
1 kilogramm töpörtyű, és 2,5-3 kilogramm zsír lessz belőle.
A szalonnát megtisztítjuk, majd apróbb darabokra vágjuk. Egy közepes fazékba rakjuk, öntünk alá egy kevés vizet és nagyobb lángon elkezdjük sütni.
Amikor átpárolódott és a víz elfogyott alóla, akkor mérsékeljük a lángot, és gyakran kevergetve megsütjük.
Érdemes a végén figyelni, nehogy megégjen, mert akkor keserű lesz.
Ezután (vagy sülés közben merjük le a zsír nagyját) leszűrjük, és hagyjuk a felesleges zsírt lecsepegni.
Sóval meghintve kínáljuk.
A zsírt, pedig ha már kicsit hűlt, akkor mennyiségtől függően zsíros kupába, vagy befőttes üvegbe töltjük.
Marhahúsból, lóhúsból, vadból ideális proteinforrás. Egyik változatban a húst pácolják, fűszerezik, majd szárítják (beef jerky, biltong).
A másik megoldás szárított marhahúst 2/3 arányban 1/3 faggyúval vagy zsírral keverni, bele kerül még vagdalt áfonya vagy fűszerek (pemmikán).
A legegyszerűbb változat a hús sózva és pár napig napon szárítva
Hozzávalók a pácolt változathoz:
Elkészítés:
Csak a sovány hús marad, a zsíros részt levágjuk. .
A húst a fagyasztóba tesszük, míg kellően kemény nem lesz, így könnyebb vágni. 3 mm-es csíkokra a rostra merőleges irányban szeleteljük, majd vágd a csíkokat 25-35 mm-es darabokra.
Minden más hozzávalót összekeverünk, a húsra öntjük és ebben a páclében egy éjszakára a hűtőszekrénybe hagyjuk.
A lecsepegtetett szeleteket a szárító tálcáira tesszük úgy, hogy a szeletek ne érjenek össze. 68°C-on - kb. 4 órán át szárítsuk, fordítsuk meg a húst és szárítsuk további 6-8 órán át.
A szárított hús akkor készült el, ha sötét színű, rostos megjelenésű és meghajlításkor eltörik. A szárított húst viszonylag rövid idő alatt el kell fogyasztani ha nem hűtőszekrényben vagy vákuum fóliában tároljuk.
A folyadékvesztéssel kombinált ásványi anyag veszteséget pótolja.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Mindent összekeverünk.
A szódabikarbóna helyreállítja a szervezet pH-egyensúlyát, a só remek nátrium és klór forrás. A méz cukortartalma energiát ad, tartalmaz káliumot, ezen kívül foszfor, nátrium, kalcium és
magnézium, a mikroelemek közül vas, mangán és réz található benne. A méz kevés B- és C-vitamint is tartalmaz. A citrom egyik legértékesebb összetevője a nagy mennyiségű C vitamin
tartalma.
Fontos szénhidrát és fehérjeforrás.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Öntsük a tejet és a cukrot egy kisebb méretű lábasba.
Alacsony fokozaton melegítsük - ne forrjon -, míg a cukor el nem olvad. Vegyük kicsit feljebb a lángot, gyöngyözve főzzük tovább, itt sem kell forrnia.
Körülbelül 30-40 percig főzzük így, míg a tej egy kicsit barnás krémszínt nem kap, a felére nem redukálódik és kicsit be nem sűrűsödik. Ha a teteje picit habos lesz, szedjük le azt egy kanállal.
Ha kész, öntsük át egy tálba, ott hagyjuk kihűlni. Utána tegyük légmentesen zárható dobozkába. A hűtőben sokat fog még sűrűsödni. Körülbelül 6 hónapig áll el.
Egyszerű túrázó ételek: