Receptek

Túlélő helyzetben a legegyszerűbb, legkevesebb alapanyagot igénylő receptek az ideálisak. Ezenkívül fontosak a becsomagolandó ételek. Ezek legyenek nem romlandóak, magas tápértékűek és könnyűek.

Íme a leghasznosabbak:


Csapati (lepénykenyér)


A legkönnyebben elkészíthető, legkevesebb hozzávalójú kenyérféle.

 

Hozzávalók 6 darabhoz:

  • 2 evőkanál teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 6 evőkanál sima liszt
  • nagyjából 1,5 dl langyos víz

Elkészítés:

A lisztet keverjük a vízzel, gyúrjuk lágy, nem ragadós tésztává. Dagasszuk 6-8 percig, majd letakarva pihentessük fél órát. A tésztát osszuk 6 azonos golyóra. Lisztezett nyújtódeszkán a golyókat nyújtsuk 1-2 mm vastag és 15 cm átmérőjű körré é enyhén lisztezzük. 

Felforrósított, nem tapadós vaslapon, közepes lángon sütjük, oldalanként 1--2 percet, míg szárad, hólyagosodik és barna foltok jelennek meg rajta. Sütés közben kissé odanyomjuk a széleit a vaslaphoz, hogy nőjön.

Melegen fogyasztjuk.


Házi datolya szelet


Magas energiatartalmú, gyorsan bekapható, finom csemege.

 

Hozzávalók 2 szelethez:

 

  • 33 g magozott datolya
  • 30 g mazsola
  • 15 g kesudió
  • 15 g mandula
  • 7 g cukrozatlan kakaópor
  • 2 teáskanál citromlé csoki helyett, azoknak akik savanyúbban kedvelik

Elkészítés:

A hozzávalókat kis darabka aprítjuk. A magokat előzőleg forró vízbe áztatva, majd lecsepegtetve könnyebb aprítani, és krémesebb is lesz a massza. Alufóliára kanalazzuk a keveréket és két szeletet formázunk belőle. Éjszakára a hűtőben hagyjuk, hogy megszilárduljanak és összeérjenek az ízek.

Citromlével savanyítható kakaó helyett. Egyéb magvakkal is finom, az arányokat is ízlés szerint variálhatjuk.


Házi magvas szelet


Magas energiatartalmú, gyorsan bekapható, finom csemege.

 

Hozzávalók 2 szelethez:

  • 120 g (vegyes) mag(vak): szezámmag/dió/földimogyoró/napraforgómag/tökmag
  • 20 g zabpehely
  • 20 g aszalt gyümölcs
  • 4 evőkanál méz
  • 0,5 dl víz
  • 1 késhegynyi só

Elkészítés:

A magvakat apróra zúzzuk, az aszalt gyümölcsöket apróra vágjuk. Összekeverjük. A zabpelyheket durvára őröljük, a sóval a magvakhoz keverjük. A mézet a vízzel elkeverjük és az előzőekhez keverünk annyit, hogy épp benedvesedjenek. Fél centi vastagon sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk a masszát, 20 percre sütőbe tesszük 130°C hőfokon, majd kivesszük és felszeleteljük.

Visszatesszük a sütőbe további 20-25 percre. Akkor van készen, ha kicsit megbarnult a teteje.

Hagyjuk teljesen kihűlni.

Egyéb magvakkal is finom, az arányokat is ízlés szerint variálhatjuk.


Zsír és tepertő


Fontos fehérjeforrás.

 

Hozzávalók:

  • 5 kilogramm zsírszalonna

Elkészítés:

1 kilogramm töpörtyű, és 2,5-3 kilogramm zsír lessz belőle.

A szalonnát megtisztítjuk, majd apróbb darabokra vágjuk. Egy közepes fazékba rakjuk, öntünk alá egy kevés vizet és nagyobb lángon elkezdjük sütni.

Amikor átpárolódott és a víz elfogyott alóla, akkor mérsékeljük a lángot, és gyakran kevergetve megsütjük.

Érdemes a végén figyelni, nehogy megégjen, mert akkor keserű lesz.

Ezután (vagy sülés közben merjük le a zsír nagyját) leszűrjük, és hagyjuk a felesleges zsírt lecsepegni.

Sóval meghintve kínáljuk.

A zsírt, pedig ha már kicsit hűlt, akkor mennyiségtől függően zsíros kupába, vagy befőttes üvegbe töltjük.


Szárított hús


Marhahúsból, lóhúsból, vadból ideális proteinforrás. Egyik változatban a húst pácolják, fűszerezik, majd szárítják (beef jerky, biltong).

A másik megoldás szárított marhahúst 2/3 arányban 1/3 faggyúval vagy zsírral keverni, bele kerül még vagdalt áfonya vagy fűszerek (pemmikán).

A legegyszerűbb változat a hús sózva és pár napig napon szárítva

 

Hozzávalók a pácolt változathoz:

  • 800 gramm nagyon sovány hús (marhahús)
  • 65 ml worcestershire szósz
  • 65 ml szójaszósz
  • 1 evőkanál paradicsomlé
  • 1 evőkanál fehér borecet
  • 1 teáskanál cukor
  • 1/4 teáskanál fokhagyma por (előzetesen megszárított fokhagyma porrá törve)
  • 1/4 teáskanál hagyma por (előzetesen megszárított hagyma porrá törve)
  • 1 teáskanál só

Elkészítés:

Csak a sovány hús marad, a zsíros részt levágjuk. .

A húst a fagyasztóba tesszük, míg kellően kemény nem lesz, így könnyebb vágni. 3 mm-es csíkokra a rostra merőleges irányban szeleteljük, majd vágd a csíkokat 25-35 mm-es darabokra.

Minden más hozzávalót összekeverünk, a húsra öntjük és ebben a páclében egy éjszakára a hűtőszekrénybe hagyjuk.

A lecsepegtetett szeleteket a szárító tálcáira tesszük úgy, hogy a szeletek ne érjenek össze. 68°C-on - kb. 4 órán át szárítsuk, fordítsuk meg a húst és szárítsuk további 6-8 órán át.

A szárított hús akkor készült el, ha sötét színű, rostos megjelenésű és meghajlításkor eltörik. A szárított húst viszonylag rövid idő alatt el kell fogyasztani ha nem hűtőszekrényben vagy vákuum fóliában tároljuk.


Izotóniás ital


A folyadékvesztéssel kombinált ásványi anyag veszteséget pótolja.

 

Hozzávalók:

  • fél liter víz
  • 1-2 kanál méz
  • 1/8 teáskanál só
  • esetleg 1 citrom leve
  • esetleg1/2 teáskanál szódabikarbóna

Elkészítés:

Mindent összekeverünk.

A szódabikarbóna helyreállítja a szervezet pH-egyensúlyát, a só remek nátrium és klór forrás. A méz cukortartalma energiát ad, tartalmaz káliumot, ezen kívül foszfor, nátrium, kalcium és magnézium, a mikroelemek közül vas, mangán és réz található benne. A méz kevés B- és C-vitamint is tartalmaz. A citrom egyik legértékesebb összetevője a nagy mennyiségű C vitamin tartalma.


Sűrített tej



Fontos szénhidrát és fehérjeforrás.

 

Hozzávalók:

  • 450 ml tej
  • 140 g cukor
  • esetleg 40 g vaj

Elkészítés:

Öntsük a tejet és a cukrot egy kisebb méretű lábasba.

Alacsony fokozaton melegítsük - ne forrjon -, míg a cukor el nem olvad. Vegyük kicsit feljebb a lángot, gyöngyözve főzzük tovább, itt sem kell forrnia.

Körülbelül 30-40 percig főzzük így, míg a tej egy kicsit barnás krémszínt nem kap, a felére nem redukálódik és kicsit be nem sűrűsödik. Ha a teteje picit habos lesz, szedjük le azt egy kanállal.

Ha kész, öntsük át egy tálba, ott hagyjuk kihűlni. Utána tegyük légmentesen zárható dobozkába. A hűtőben sokat fog még sűrűsödni. Körülbelül 6 hónapig áll el.


Egyszerű túrázó ételek:

  • Lecsó
  • Tócsni
  • Saslik
  • Pörkölt