Élelem

Az élelem a szervezet üzemanyaga, Élelem nélkül nincs energia, az energia mozgása pedig maga az élet.

Kortól, nemtől és a végzett aktivitástól függően egy felnőtt napi energiaigénye 2000-3000 kcal. Vegetatív állapotban 1200-1600 kcal is elég lehet. Túrázásnál, megnövelt fizikai erőkifejtésnél ez az érték 4500-6000 kcal, extrém alacsony hőmérséklet mellett végzett intenzív fizikai aktivitásnál a 10000-t is elérheti.

Az élelem energiatartalma mellett fontos az összetétele, mivel esszenciális amino- és zsírsavakat, valamint vitaminokat és nyomelemeket a szervezet nem képes előállítani, ezeket a táplálékkal kell felvenni. Például ha hosszú ideig csak nyulat eszünk, a hiányzó vitaminok és nyomelemek hiánya is elpusztíthat.

Az élelem hiánya akkor halálos, ha a szervezetet felépítő fehérjék több mint egyharmada felhasználódik. A táplálék hiányát 30-60 napig lehet elviselni. Ezalatt a szervezet részben a zsírszövetben tárolt, 40-50 napra elegendő energiát, részben a saját fehérjéit használja fel.

Ennek során a szervezet részben a zsírszövetben tárolt energiát, részben a saját fehérjéit használja fel. Az átlagos emberi zsírszövet 40–50 napra elegendő energiát tárol.

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/emesztorendszer/2262/az-ehezes-koros-es-karos-kovetkezmenyeirol
Ennek során a szervezet részben a zsírszövetben tárolt energiát, részben a saját fehérjéit használja fel. Az átlagos emberi zsírszövet 40–50 napra elegendő energiát tárol.

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/emesztorendszer/2262/az-ehezes-koros-es-karos-kovetkezmenyeirol

Itt egy jó cikk az élelem hiányának a következményeiről:


A megfelelőbb hosszan tartósítható élelmiszerek:

  • Fűszerek (só, bors, őrölt paprika, őrölt fűszerkömény stb.)
  • Ételízesítők (leveskocka, paradicsompaszta, ketchup, szószok stb.)
  • Italízesítők (teafű, gyógytea, forró csokoládépor, kávé, stb.)
  • Vitamin és nyomelem források (szárított gyümölcs, vitamin- és ásványi-anyag tabletta, izotóniás italpor stb.)
  • Magok (erdei mogyoró, földimogyoró, dió, napraforgómag, tökmag stb.)
  • Energiaforrások (csokiszelet, müzliszelet, cukorka, krumplicukor stb.)
  • Édesítők (cukor, méz stb.)
  • Alapélelmiszerek (liszt, rizs, olaj, laska, kuszkusz, bab stb.)
  • Tejtermékek (tejpor, sűrített tej, pasztörizált tej, sajt stb.)
  • Pékárú (sós keksz, édes keksz, kétszersült stb.)
  • Húskonzerv (halkonzerv, (máj)pástétom, löncshús stb.)
  • Zöldség- és készétel konzerv (babkonzerv, kukoricakonzerv, zöldborsókonzerv stb.)
  • Húsfélék (szárított hús, kolbász, szalonna stb.)

Pirossal az elengedhetetlenek.


 Tanácsok:

  • Minél magasabb kalóriaérték/súly arányú élelmet vigyünk magunkkal, ugyanakkor figyeljünk az élelmiszer összetételére is.
  • A minél kevésbé romlandó élelmiszereket részesítsük előnyben.
  • A leghamarabb romlandókat fogyasszuk el leghamarabb.
  • Ismerjük jól az élelmiszereink eltarthatóságát, valamint a tartósítási módszereket és a romlott élelmiszerek kinézetét és ízét, mert egy élelmiszer fertőzés következményei igen súlyosak.
  • A változatosság jó. A kategórián belül se hagyatkozzunk egyféle élelmiszerre. Például a mentatea jó a légzésre, frissít, de nem jó gyomorbetegségeknél, ami gyakori túrázásnál. Ezért legyen erre megfelelő teánk is, például kamilla.
  • Vegyük figyelembe, hogy minél éhesebbek vagyunk, annál inkább jól esik és finomabbnak tűnik az étel. Ezért lehet nálunk nagy kalóriatartalmú, de kevésbé finom kaja is.
  • Az éhezés első komoly tünete, a súlyos fáradtság akár egy hét után is felléphet. Ekkor már nehezebb a logikus gondolkodás, új élelem beszerzése vagy bármilyen komolyabb munkavégzés. Innen már nehezen tudjuk megteremteni a túlélőkörülményeket, jön a lassú leépülés. Legyünk tudatában!