Az élelem a szervezet üzemanyaga, Élelem nélkül nincs energia, az energia mozgása pedig maga az élet.
Kortól, nemtől és a végzett aktivitástól függően egy felnőtt napi energiaigénye 2000-3000 kcal. Vegetatív állapotban 1200-1600 kcal is elég lehet. Túrázásnál, megnövelt fizikai erőkifejtésnél ez
az érték 4500-6000 kcal, extrém alacsony hőmérséklet mellett végzett intenzív fizikai aktivitásnál a 10000-t is elérheti.
Az élelem energiatartalma mellett fontos az összetétele, mivel esszenciális amino- és zsírsavakat, valamint vitaminokat és nyomelemeket a szervezet nem képes előállítani, ezeket a táplálékkal
kell felvenni. Például ha hosszú ideig csak nyulat eszünk, a hiányzó vitaminok és nyomelemek hiánya is elpusztíthat.
Az élelem hiánya akkor halálos, ha a szervezetet felépítő fehérjék több mint egyharmada felhasználódik. A táplálék hiányát 30-60 napig lehet elviselni. Ezalatt a szervezet részben a zsírszövetben
tárolt, 40-50 napra elegendő energiát, részben a saját fehérjéit használja fel.
Ennek során a szervezet részben a zsírszövetben tárolt energiát, részben a saját fehérjéit használja fel. Az átlagos emberi zsírszövet 40–50 napra elegendő energiát tárol.
Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/emesztorendszer/2262/az-ehezes-koros-es-karos-kovetkezmenyeirol
Ennek során a szervezet részben a zsírszövetben tárolt energiát, részben a saját fehérjéit használja fel. Az átlagos emberi zsírszövet 40–50 napra elegendő energiát tárol.
Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/emesztorendszer/2262/az-ehezes-koros-es-karos-kovetkezmenyeirol
Itt egy jó cikk az élelem hiányának a következményeiről:
A megfelelőbb hosszan tartósítható élelmiszerek:
- Fűszerek (só, bors, őrölt paprika, őrölt fűszerkömény stb.)
- Ételízesítők (leveskocka, paradicsompaszta, ketchup, szószok stb.)
- Italízesítők (teafű, gyógytea, forró csokoládépor, kávé, stb.)
- Vitamin és nyomelem források (szárított gyümölcs, vitamin- és ásványi-anyag tabletta, izotóniás italpor stb.)
- Magok (erdei mogyoró, földimogyoró, dió, napraforgómag, tökmag stb.)
- Energiaforrások (csokiszelet, müzliszelet, cukorka, krumplicukor stb.)
- Édesítők (cukor, méz stb.)
- Alapélelmiszerek (liszt, rizs, olaj, laska, kuszkusz, bab stb.)
- Tejtermékek (tejpor, sűrített tej, pasztörizált tej, sajt stb.)
- Pékárú (sós keksz, édes keksz, kétszersült stb.)
-
Húskonzerv (halkonzerv, (máj)pástétom, löncshús stb.)
-
Zöldség- és készétel konzerv (babkonzerv, kukoricakonzerv, zöldborsókonzerv stb.)
- Húsfélék (szárított hús, kolbász, szalonna stb.)
Pirossal az
elengedhetetlenek.