A tűz kémiai jelenség, éghető anyag fény- és hőhatással járó oxidációja. A tűzhöz három dolog szükséges: üzemanyag, megfelelő hőmérséklet (gyújtóforrás), illetve oxigén.
A tűz felhasználása:
- melegítés
- víztisztítás (forralás, párologtatás)
- olvasztás (jég)
- ételkészítés (sütés, főzés)
- fertőtlenítés (égetés, forralás)
- szárítás (test, ruha, felszerelés)
- világítás
- rovarok és az állatok riasztása, távoltartása
- jelzés
A visszamaradt szén felhasználása:
- tisztálkodás
- hasfogó
- víztisztitó
- ceruza
A tűz előállításához elsősorban kell anyag amivel, és egy hely ahol biztonságosan begyújtsuk és tápláljuk. Esetenként lehetséges hogy nincs tűzgyújtó eszközünk, akkor a tüzet szállitani
kell. Elsőként a tüzelőanyagokat gyűjtsük össze, majd keressünk és tisztítsuk meg a tűzhelyet. A tüzelés végeztével oltsuk azt el.
A tűzgyújtashoz szükséges kellékek:
-
gyújtó - a megfelelő gyújtóhő megteremtéséhez (gyufa, öngyújtó, kovakő, grillbegyújtó gyufa, elektromos szikrakeltő (akkumulátor, elem), optikai (nagyító), kémiai (kálium-permanganát + glicerin), súrlódásos hőgyújtók (tűzgyújtó íj, tűzgyalu, tűzsodró, tűzdugattyú) stb.)
-
gyújtós - a kezdeti égés beindításához
(gally, fű, fakéreg, fenyőtű, falevél, papír, magnézium forgács, fűrészpor, puskapor, szilárd szeszkocka, gumi, széna, tapló, vatta, szövetdarab, pehelytoll, kén,
szeszkocka stb.)
-
üzemanyag, tüzelő - az égés hosszas fenntartásához (fatönk, faszén, gáz, gyertya, faggyú, méhviasz, gyanta, olajok, alkohol stb.)
-
oxigén - az oxidációhoz (levegő)
-
tűzvédelmi elemek - a tűz terjedésének megakadályozásához, kioltásához (víz, homok, kő, szódabikarbona, tűzoltó készülék, ásó, lapát, fejsze, veder stb.)
Figyelmeztetés:
- A gyújtós és üzemanyag mindig legyen száraz, mert a
nedvesség akadályozza az oxidációt. A nyírfakéreg még nedvesen
is igen jól ég.
- Az oxigén mennyisége a magasság növekedésével csökken, ezért a magas hegyekben nehezebb az égés.
- A tűzgyújtó és tüzelőanyag legyen kellő mennyiségben előre gyűjtve és kikészítve megfelelő távolságra a tűztől.
- A tüzet soha ne hagyjuk felügyeletlenül.
A máglya helyének kiválasztása:
- minden, éghető dologtól megfelelő távolságra legyen (minimum 3 méter)
- a tűzhely alatt csak nem gyúlékony anyag legyen (kő, homok stb.), a benőtt talajban ássunk le egy gödröt amíg csak tiszta földbe nem ütközünk
- ha lehet kerítsük körbe a területet kövekkel, a tűz terjedésének megakadályozásához
- rejtőzködés esetén minimális nagyságú legyen a tűzrakás, jól rejtett és mindentől távol, mert a füst és fény árulkodó
- száraz fenyőerdő, gabonás, nádas, mohás, tőzeglápos területen, fák alatt ne gyújtsunk tüzet
- nagy szélben ne tüzeljünk
- porózus köveken ne tüzeljünk, szétpattannak mint egy lövedék
- tudjunk a közelében táborozni
A jogszabályzat szerint az erdőben kirándulók csak a kijelölt tűzrakóhelyeken gyújthatnak tüzet az alábbi szabályok betartása mellett:
- a tűz meggyújtása előtt a tűzrakóhely környékét meg kell tisztítani a levelektől, faágaktól annak érdekében, hogy a tűz ne terjedhessen át az erdőre;
- a tüzet nem szabad felügyelet nélkül hagyni, de a még ki nem hűlt parazsat, hamut sem;
- amint feltámad a szél, a tüzet el kell oltani: gondoskodni kell arról, hogy készenlétben legyen a tűz oltására alkalmas anyag, eszköz (pl. víz, homok, lapát);
- az égetés befejezése után a tüzet gondosan el kell oltani, meg kell győződni arról, hogy tényleg elaludt, a hamura távozás előtt lehetőleg földet kell szórni.
A tűz eloltása:
A tűz égésének megszakítását a tápláló oxigén elzárásával érhetjük el. Ezért ha egy elég nagy légmentes felülettel fedjük le, oxigén hiányában a tűz kihúny. Erre alkalmas, a vízzel leöntés,
homokkal, földdel befedés, tűzálló ponyvával befedés. Parázs nem maradhat üszkös, a tűz nem füstölhet. Csak így biztos a kioltódása.
A tűz szállítása:
A tüzet két módon szállíthatjuk:
-
fáklyával - egy vastagabb ág egyik végének bevágásaiba tömködött gyanta, körbetekerve éghető anyaggal, ágakkal, füvekkel vagy átitatott rongyokkal
-
parázsként - egy konzervdoboz oldalát több helyen kilyukasszuk, majd kibéleljük nedves falevelekkel, fűvel. Föléje keményfa parázs kerül, majd a tetejére ismét nedves
levelek. A dobozt egy drótra erősítve szállíthatjuk, és szükség esetén meglóbálva szítjuk a parazsat.