Fehérjeegyenérték-táblázat
|
|
|
|
|
Az élelmianyagoknak az a mennyisége grammban, amelynek fehérjetartalma 50g marhahús fehérjetartalmával (10g
fehérjével) egyenlő
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Húsok
|
|
|
Füstölt marhahús
|
46
|
|
|
|
|
|
Sertéshús, kövér
|
69
|
|
Virsli, párizsi, krinolin, szafaládé
|
71
|
|
|
|
|
|
Sertéshús, közepes
|
59
|
|
Nyáriszalámi, vadász, veronai
|
58
|
|
|
|
|
|
Sertéshús, sovány
|
49
|
|
Szárazkolbász
|
50
|
|
|
|
|
|
Marhahús, kövér
|
55
|
|
Csemege-, téliszalámi
|
49
|
|
|
|
|
|
Marhahús, sovány
|
50
|
|
Májas hurka
|
71
|
|
|
|
|
|
Lóhús
|
47
|
|
Véres hurka
|
76
|
|
|
|
|
|
Juhhús, kövér
|
62
|
|
Ponty
|
63
|
|
|
|
|
|
Bárányhús, juhhús, sovány
|
52
|
|
Harcsa
|
57
|
|
|
|
|
|
Borjúhús
|
53
|
|
Fogas
|
53
|
|
|
|
|
|
Liba-, kacsahús
|
63
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tyúkhús
|
50
|
|
Tej, tejtermékek, tojás
|
|
|
|
|
|
|
Csirkehús
|
47
|
|
Tehéntej, teljes
|
278
|
|
|
|
|
|
Galambhús
|
45
|
|
Tejpor
|
39
|
|
|
|
|
|
Házinyúlhús
|
48
|
|
Túró, zsíros
|
60
|
|
|
|
|
|
Mezeinyúlhús
|
44
|
|
Sajt, kemény, Ementáli,
|
35
|
|
|
|
|
|
Marhaszív, borjúszív
|
57
|
|
Parmezán, Pannónia
|
|
|
|
|
|
|
Sertésszív
|
59
|
|
Sajt, ömlesztett, sovány, Turista
|
25
|
|
|
|
|
|
Sertésmáj
|
52
|
|
Kevert túró
|
50
|
|
|
|
|
|
Borjúmáj, marhamáj
|
50
|
|
Juhtúró, juhgomolya
|
42
|
|
|
|
|
|
Marha-, sertés-, borjútüdő
|
63
|
|
Tojás
|
74
|
|
|
|
|
|
Marha-, sertés-, borjúvelő
|
110
|
|
Tojásfehérje
|
78
|
|
|
|
|
|
Füstölt sertéshús
|
58
|
|
Tojássárgája
|
62
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Szénhidrátátszámítási táblázat
|
|
|
20g kenyér szénhidráttartalmával (10g szénhidrát) azonos szénhidráttartalmú élelmianyagok mennyiségei:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gabona és gabonatermékek
|
Szénhidrát egyenérték
|
Gyümölcsök
|
|
Szénhidrát egyenérték
|
|
|
|
|
|
Búzadara
|
|
|
13g
|
|
Alma
|
|
84g
|
|
|
|
|
|
|
Búzaliszt
|
|
|
15g
|
|
Alma, aszalt
|
|
18g
|
|
|
|
|
|
|
Graham-kenyér
|
|
|
22g
|
|
Birs
|
|
90g
|
|
|
|
|
|
|
Keksz
|
|
|
14g
|
|
Cukordinnye
|
|
130g
|
|
|
|
|
|
|
Kétszersült
|
|
|
13g
|
|
Cseresznye
|
|
82g
|
|
|
|
|
|
|
Lebbencstészta
|
|
|
14g
|
|
Dió
|
|
62g
|
|
|
|
|
|
|
Levestészt, 2 tojásos
|
|
|
13g
|
|
Eper
|
|
120g
|
|
|
|
|
|
|
|
Liszt BL 55
|
|
|
13g
|
|
Egres
|
|
120g
|
|
|
|
|
|
|
|
Liszt, főző
|
|
|
14g
|
|
Gesztenye
|
|
30g
|
|
|
|
|
|
|
|
Makaróni
|
|
|
14g
|
|
Görögdinnye
|
|
192g
|
|
|
|
|
|
|
|
Rizs, hántolt
|
|
|
13g
|
|
Kajszibarack
|
|
61g
|
|
|
|
|
|
|
|
Rozsos kenyér
|
|
|
20g
|
|
Körte
|
|
74g
|
|
|
|
|
|
|
|
Tarhonya, 3 tojásos
|
|
|
14g
|
|
Mandarin
|
|
165g
|
|
|
|
|
|
|
|
Tejes kukorica
|
|
|
28g
|
|
Mandula
|
|
76g
|
|
|
|
|
|
|
|
Zabpehely
|
|
|
15g
|
|
Mák
|
|
65g
|
|
|
|
|
|
|
|
Zsemle
|
|
|
17g
|
|
Málna
|
|
142g
|
|
|
|
|
|
|
|
Zsemlemorzsa
|
|
|
14g
|
|
Meggy
|
|
110g
|
|
|
|
|
|
|
|
Zsúrkenyér
|
|
|
17g
|
|
Mogyoró
|
|
137g
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Narancs
|
|
142g
|
|
|
|
|
|
|
|
Húskészítmények
|
|
|
|
|
Naspolya
|
|
85g
|
|
|
|
|
|
|
|
Hurkák, véres, májas
|
|
|
130g
|
|
Őszibarack
|
|
65g
|
|
|
|
|
|
|
|
Lóvéreshurka
|
|
|
200g
|
|
Ribiszke, vörös
|
|
140g
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sárgabarackíz
|
|
17g
|
|
|
|
|
|
|
|
Tej és tejtermékek
|
|
|
|
|
Szilva, aszalt
|
|
16g
|
|
|
|
|
|
|
|
Tejföl
|
|
|
300g
|
|
Szilvaíz
|
|
19g
|
|
|
|
|
|
|
|
Tejpor, teljes
|
|
|
30g
|
|
Szilva, ringló
|
|
75g
|
|
|
|
|
|
|
|
Tejpor, fölözött
|
|
|
22g
|
|
Szőlő
|
|
62g
|
|
|
|
|
|
|
|
Sajt
|
|
|
350g
|
|
Tökmag
|
|
83g
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Vegyesíz
|
|
17g
|
|
|
|
|
|
|
|
Zöldség- és főzelékfélék
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bimbós kel
|
|
|
150g
|
|
Gyorsfagyasztott élelmiszerek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Burgonya
|
|
|
55g
|
|
Cseresznye
|
|
50g
|
|
|
|
|
|
|
|
Burgonya, szárított
|
|
|
13g
|
|
Dinnye
|
|
64g
|
|
|
|
|
|
|
|
Céklarépa
|
|
|
150g
|
|
Egres
|
|
53g
|
|
|
|
|
|
|
|
Karalábé
|
|
|
150g
|
|
Eper
|
|
53g
|
|
|
|
|
|
|
|
Karfiol
|
|
|
240g
|
|
Kajszibarack
|
|
61g
|
|
|
|
|
|
|
|
Káposzta
|
|
|
230g
|
|
Körte
|
|
71g
|
|
|
|
|
|
|
|
Káposzta, vörös
|
|
|
158g
|
|
Lecsó
|
|
220g
|
|
|
|
|
|
|
|
Káposzta, savanyú
|
|
|
230g
|
|
Málna
|
|
40g
|
|
|
|
|
|
|
|
Kelkáposzta
|
|
|
200g
|
|
Meggy
|
|
61g
|
|
|
|
|
|
|
|
Paradicsom
|
|
|
250g
|
|
Őszibarack
|
|
71g
|
|
|
|
|
|
|
|
Paradicsompüré
|
|
|
28g
|
|
Paraj
|
|
78g
|
|
|
|
|
|
|
|
Paraj
|
|
|
55g
|
|
Szeder
|
|
56g
|
|
|
|
|
|
|
|
Petrezselyemgyökér
|
|
|
140g
|
|
Szilva
|
|
34g
|
|
|
|
|
|
|
|
Retek, hónapos
|
|
|
120g
|
|
Zöldbab
|
|
60g
|
|
|
|
|
|
|
|
Sárgarépa
|
|
|
110g
|
|
Zöldborsó
|
|
45g
|
|
|
|
|
|
|
|
Sárgarépa, szárított
|
|
|
16g
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sütőtök
|
|
|
75g
|
|
Szeszes italok
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Spárgatök
|
|
|
140g
|
|
Asztali bor
|
|
185g
|
|
|
|
|
|
|
|
Vöröshagyma
|
|
|
110g
|
|
Hubertus likőr
|
|
33g
|
|
|
|
|
|
|
|
Zeller
|
|
|
200g
|
|
Sör, világos
|
|
190g
|
|
|
|
|
|
|
|
Zöldbab
|
|
|
170g
|
|
Tokaji aszú
|
|
62g
|
|
|
|
|
|
|
|
Zöldborsó
|
|
|
88g
|
|
Triple sec likőr
|
|
22g
|
|
|
|
|
|
|
|
Zöldpaprika
|
|
|
45g
|
|
Ürmös
|
|
83g
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Vanílialikőr
|
|
15g
|
|
|
|
|
|
|
|
Hüvelyesek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bab, száraz
|
|
|
21g
|
|
Édesség
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Borsó, száraz
|
|
|
19g
|
|
Csokoládé
|
|
14g
|
|
|
|
|
|
|
|
Cukorborsó, szárított
|
|
|
18g
|
|
Kakaó
|
|
20g
|
|
|
|
|
|
|
|
Lencse, száraz
|
|
|
19g
|
|
Méz
|
|
12g
|
|
|
|
|
|
|
|
Szójaliszt
|
|
|
40g
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zöldbab, szárított
|
|
|
20g
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Élelmianyagok konyhasótartalma
|
|
|
|
|
|
100g nyers, tisztított élelmianyagban
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Szardellapaszta
|
20
|
|
Lencse
|
0,55
|
|
|
|
|
|
|
|
Angolszalonna
|
7,5
|
|
Vajaspogácsa
|
0,5
|
|
|
|
|
|
|
|
Pácolt hal
|
7
|
|
Sószegény kenyér
|
0,3
|
|
|
|
|
|
|
|
Kolozsvári szalonna
|
5
|
|
Túró
|
0,25
|
|
|
|
|
|
|
|
Füstölt szalonna
|
5
|
|
Tojás
|
0,21
|
|
|
|
|
|
|
|
Sonka, füstölt hús
|
5
|
|
Spenót
|
0,21
|
|
|
|
|
|
|
|
Szárazkolbász, téliszalámi
|
4,9
|
|
Libahús
|
0,21
|
|
|
|
|
|
|
|
Sósperec, sósrúd
|
4,5
|
|
Dió
|
0,2
|
|
|
|
|
|
|
|
Sütni való kolbász
|
4,3
|
|
Tehéntej
|
0,17
|
|
|
|
|
|
|
|
Márványsajt
|
3,5
|
|
Kacsahús
|
0,16
|
|
|
|
|
|
|
|
Sajt, Eidámi
|
3,3
|
|
Tyúkhús
|
0,15
|
|
|
|
|
|
|
|
Tejszínes márvány krémsajt
|
3
|
|
Borjúhús
|
0,14
|
|
|
|
|
|
|
|
Pogácsasajt
|
3
|
|
Fejes saláta
|
0,13
|
|
|
|
|
|
|
|
Kaskaval
|
3
|
|
Sóska
|
0,13
|
|
|
|
|
|
|
|
Sóskifli
|
3,2
|
|
Mogyoró
|
0,11
|
|
|
|
|
|
|
|
Vajas márványsajt
|
2,8
|
|
Marhahús
|
0,11
|
|
|
|
|
|
|
|
Krakkói
|
2,4
|
|
Karalábé
|
0,11
|
|
|
|
|
|
|
|
Sörbomba, vadász, úttörő
|
2,2
|
|
Zöldbab
|
0,1
|
|
|
|
|
|
|
|
Bácskai hurka
|
2,2
|
|
Sertéshús
|
0,1
|
|
|
|
|
|
|
|
Olasz csabai felvágott, sörbomba
|
2,1
|
|
Édesvizi hal
|
0,1
|
|
|
|
|
|
|
|
Feketek hurka
|
2,1
|
|
Vaj
|
0,1
|
|
|
|
|
|
|
|
Kenőmájas
|
2
|
|
Bab
|
0,1
|
|
|
|
|
|
|
|
Virsli, párizsi, krinolin, szafaládé
|
2
|
|
Fejes káposzta, kelkáposzta
|
0,1
|
|
|
|
|
|
|
|
Tiroli, turista, lengyel, veronai
|
2
|
|
Kakaó
|
0,1
|
|
|
|
|
|
|
|
Tepertős pogácsa
|
2
|
|
Házinyúlhús
|
0,08
|
|
|
|
|
|
|
|
Ecetes uborka
|
2
|
|
Ponty
|
0,08
|
|
|
|
|
|
|
|
Ecetes paprika
|
2
|
|
Paradicsom
|
0,08
|
|
|
|
|
|
|
|
Véres hurka
|
1,8
|
|
Mandula
|
0,07
|
|
|
|
|
|
|
|
Lajta, Cheddar-sajt
|
1,8
|
|
Anyatej
|
0,07
|
|
|
|
|
|
|
|
Mortadella, kedvenc
|
1,8
|
|
Sárgarépa
|
0,05
|
|
|
|
|
|
|
|
Nyáriszalámi, főzőkolbász
|
1,7
|
|
Hagyma, fokhagyma, zöld-
|
0,05
|
|
|
|
|
|
|
|
Májas hurka
|
1,7
|
|
borsó, tök, uborka
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Szardínia, olajban
|
1,3
|
|
Cukor
|
0,05
|
|
|
|
|
|
|
|
Óvári, trappista sajt
|
1,2
|
|
Karfiol
|
0,05
|
|
|
|
|
|
|
|
Graham- kenyér
|
1,2
|
|
Rizs, árpagyöngy
|
0,04
|
|
|
|
|
|
|
|
Zsemle, vágott zsemle
|
1,2
|
|
Málna
|
0,04
|
|
|
|
|
|
|
|
Sajtosrúd
|
1,2
|
|
Mák
|
0,04
|
|
|
|
|
|
|
|
Szegedi vágott cipó
|
1,1
|
|
Sampinyon- és vargányagomba
|
0,04
|
|
|
|
|
|
|
|
Vajaskifli
|
1
|
|
Ribiszke
|
0,02
|
|
|
|
|
|
|
|
Háztartási keksz
|
1
|
|
Földieper
|
0,02
|
|
|
|
|
|
|
|
Száraztészták
|
1
|
|
Rozsliszt
|
0,02
|
|
|
|
|
|
|
|
Savanyú káposzta
|
1
|
|
Kecsketej
|
0,02
|
|
|
|
|
|
|
|
Zöldbab, zöldborsó, konzerv
|
1
|
|
Cukordinnye
|
0,01
|
|
|
|
|
|
|
|
Fonott kalács, zsúrkenyér
|
0,95
|
|
Csereszenye, meggy
|
0,01
|
|
|
|
|
|
|
|
Kifli, császárzsemle, kismákos
|
0,9
|
|
Görögdinnye
|
0,01
|
|
|
|
|
|
|
|
Hóvirág kétszersült
|
0,9
|
|
Búzaliszt, búzadara
|
0,01
|
|
|
|
|
|
|
|
Ementáli sajt
|
0,8
|
|
Alma, körte, szilva, sárga-
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
Borsó, száraz
|
0,6
|
|
és őszibarack
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Élelmianyagok purintartalma (köszvényesek)
|
|
|
|
|
|
Purin N mg, 100g nyers tisztított élelmianyagban (10mg-nál kevesebb értéknél purinban szegény élelmianyagról
beszélünk.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agyvelő
|
|
40
|
|
|
Mandula
|
9
|
|
|
|
|
|
|
|
Alma, körte
|
|
1
|
|
|
Marha-, borjú-, sertéshús kb.
|
50
|
|
|
|
|
|
|
|
Árpagyöngy
|
|
56
|
|
|
Máj
|
95
|
|
|
|
|
|
|
|
Bab, borsó
|
|
45
|
|
|
Málna
|
1
|
|
|
|
|
|
|
|
Borjúmirigy
|
|
400
|
|
|
Mogyoró
|
10
|
|
|
|
|
|
|
|
Burgonya
|
|
6
|
|
|
Őszibarack
|
1
|
|
|
|
|
|
|
|
Búzaliszt
|
|
23
|
|
|
Paradicsom
|
4
|
|
|
|
|
|
|
|
Cékla
|
|
5
|
|
|
Pulykahús
|
55
|
|
|
|
|
|
|
|
Citrom
|
|
ny.
|
|
|
Retek
|
5
|
|
|
|
|
|
|
|
Csokoládé
|
|
620
|
|
|
Sampinyon
|
5
|
|
|
|
|
|
|
|
Dió
|
|
8
|
|
|
Sárgabarack
|
ny.
|
|
|
|
|
|
|
|
Eper
|
|
5
|
|
|
Sárgarépa
|
8
|
|
|
|
|
|
|
|
Fehér kenyér
|
|
8
|
|
|
Spenót
|
23
|
|
|
|
|
|
|
|
Fejes káposzta
|
|
14
|
|
|
Szardínia
|
120
|
|
|
|
|
|
|
|
Fejes saláta
|
|
15
|
|
|
Szilvafélék
|
10
|
|
|
|
|
|
|
|
Galambhús
|
|
80
|
|
|
Szőlő
|
ny.
|
|
|
|
|
|
|
|
Gesztenye
|
|
16
|
|
|
Tehéntej
|
1,4
|
|
|
|
|
|
|
|
Hagyma
|
|
1
|
|
|
Tej, női
|
ny.
|
|
|
|
|
|
|
|
Halak kb.
|
|
50
|
|
|
Tojás, 1db
|
0,8
|
|
|
|
|
|
|
|
Juhhús
|
|
46
|
|
|
Tökfélék
|
3
|
|
|
|
|
|
|
|
Kakaó
|
|
1000
|
|
|
Tüdő
|
70
|
|
|
|
|
|
|
|
Karalábé
|
|
5
|
|
|
Vadhús, baromfihús
|
40
|
|
|
|
|
|
|
|
Karfiol
|
|
20
|
|
|
Vargánya
|
18
|
|
|
|
|
|
|
|
Lencse
|
|
70
|
|
|
Virágméz
|
3
|
|
|
|
|
|
|
|
Lép
|
|
105
|
|
|
Zöldbab
|
18
|
|
|
|
|
|
|
|
Lóhús
|
|
80
|
|
|
Zöldborsó
|
80
|
|
|
|
|
|
|
|
Élelmianyagok rosttartalma
|
|
|
|
|
|
100g nyers, tisztított élelmianyagban
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Csipkebogyó, hús
|
9,8
|
|
Őszibarack
|
1
|
|
|
|
|
|
|
|
Mák
|
5,6
|
|
Főzőliszt
|
0,9
|
|
|
|
|
|
|
|
Málna
|
5,6
|
|
Karfiol
|
0,9
|
|
|
|
|
|
|
|
Szárított alma, sárgabarack
|
4,5
|
|
Padlizsán
|
0,9
|
|
|
|
|
|
|
|
Ribiszke
|
4,3
|
|
Sárgabarack
|
0,8
|
|
|
|
|
|
|
|
Lencse
|
1
|
|
Földieper, szamóca
|
0,8
|
|
|
|
|
|
|
|
Száraz borsó
|
3,7
|
|
Karalábé
|
0,8
|
|
|
|
|
|
|
|
Mandula
|
3,6
|
|
Tök
|
0,8
|
|
|
|
|
|
|
|
Mogyoró
|
3,2
|
|
Görögdinnye
|
0,8
|
|
|
|
|
|
|
|
Száraz bab
|
3
|
|
Retek
|
0,8
|
|
|
|
|
|
|
|
Dióbél
|
2,8
|
|
Vöröshagyma
|
0,7
|
|
|
|
|
|
|
|
Gesztenye
|
2,8
|
|
Faeper
|
0,7
|
|
|
|
|
|
|
|
Napraforgó, tökmag
|
2,7
|
|
Fehérrépa
|
0,7
|
|
|
|
|
|
|
|
Zöldborsó
|
2,7
|
|
Cukordinnye
|
0,7
|
|
|
|
|
|
|
|
Körte
|
2,6
|
|
Kelkáposzta, fejes káposzta
|
0,6
|
|
|
|
|
|
|
|
Citrom
|
2,2
|
|
Spárga
|
0,6
|
|
|
|
|
|
|
|
Búzaliszt, teljes
|
2,3
|
|
Rizs
|
0,5
|
|
|
|
|
|
|
|
Szójaliszt
|
2,1
|
|
Paradicsom
|
0,5
|
|
|
|
|
|
|
|
Rozsliszt, teljes
|
2
|
|
Spenót
|
0,5
|
|
|
|
|
|
|
|
Csemegekukorica
|
1,5
|
|
Száraz tészták
|
0,5
|
|
|
|
|
|
|
|
Árpagyöngy
|
1,5
|
|
Szilva
|
0,5
|
|
|
|
|
|
|
|
Zöldbab
|
1,3
|
|
Narancs
|
0,5
|
|
|
|
|
|
|
|
Szőlő
|
1,3
|
|
Keményítőtök
|
0,4
|
|
|
|
|
|
|
|
Alma
|
1,3
|
|
Cseresznye
|
0,4
|
|
|
|
|
|
|
|
Félbarna kenyér
|
1,2
|
|
Burgonya
|
0,4
|
|
|
|
|
|
|
|
Zöldhagyma
|
1,2
|
|
Meggy
|
0,3
|
|
|
|
|
|
|
|
Sárgarépa
|
1
|
|
0-s liszt
|
0,2
|
|
|
|
|
|
|
|
Rozsliszt
|
1
|
|
Húsfélék
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
Fehér kenyér
|
1
|
|
Cukor, méz
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
Zabpehely
|
1
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Néhány élelmianyag koleszterintartalmára vonatkozó tájékoztató értékek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Velő
|
3000
|
|
|
Borjúmirigy, disznózsír, máj
|
200
|
|
|
|
|
|
|
|
Tyúktojás sárgája
|
1700
|
|
|
Vér
|
190
|
|
|
|
|
|
|
|
Szárnyashús
|
540
|
|
|
Tejszín
|
75
|
|
|
|
|
|
|
|
Lép
|
500
|
|
|
Marhahús
|
75
|
|
|
|
|
|
|
|
Tyúktojás, teljes
|
450
|
|
|
Hering
|
64
|
|
|
|
|
|
|
|
Tüdő
|
350
|
|
|
Kecsketej
|
59
|
|
|
|
|
|
|
|
Vaj
|
300
|
|
|
Tejfel
|
40
|
|
|
|
|
|
|
|
Csontvelő
|
240
|
|
|
Tehéntej
|
15
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
TÖRZSKÖNYVEZETT, RENDSZERES EGÉSZSÉGÜGYI ELLENŐRZÉS ALATT ALLÓ ÉLELMISZERKÉSZÍTMÉNYEK
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Élelmiszer megnevezése
|
Kalória (kJ)
|
Fehérje
|
Zsír
|
Szénhidrát
|
Szorbit
|
Víz
|
Hamu
|
Rost
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gramm
|
|
|
|
|
|
A.) Diétas vagy diétásnak tekintett
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
készítmények
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Szénhidrátszegény készítmények
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Birsbefőtt, "Diétás", 5/8-as üveg=500g
|
253 (1059)
|
2
|
3
|
39,9
|
17,7
|
427,4
|
2
|
6,3
|
|
|
|
|
|
Citromízű szörp, "Diétás"
|
156 (653)
|
-
|
-
|
1
|
40
|
58
|
-
|
-
|
|
|
|
|
|
Cukorka, "Diétás", 1csomag=100g
|
370 (1548)
|
-
|
-
|
-
|
95
|
5
|
-
|
-
|
|
|
|
|
|
Csokoládé, "Diétás", 1tábla=50g
|
284 (1188)
|
2
|
19
|
4
|
21,4
|
3,6
|
-
|
-
|
|
|
|
|
|
Diabó-zsemle, 1db=54g
|
34 (561)
|
16,9
|
0,3
|
16
|
-
|
20,4
|
0,3
|
-
|
|
|
|
|
|
"Dikáma"- szörp
|
190 (795)
|
-
|
-
|
3
|
47
|
48
|
-
|
-
|
|
|
|
|
|
"Diviroma"- szörp
|
189 (791)
|
0,6
|
0,2
|
1,4
|
46
|
49,5
|
0,6
|
1,8
|
|
|
|
|
|
Glukonon, 1csomag=50g
|
185 (774)
|
-
|
-
|
-
|
47,4
|
2,5
|
-
|
-
|
|
|
|
|
|
Gyümölcsszörp, "Diétás"
|
78 (326)
|
-
|
-
|
1
|
19
|
80
|
-
|
-
|
|
|
|
|
|
Kenyér, "Diétás", 1db=250g
|
647 (2707)
|
41,7
|
15,3
|
86
|
-
|
105,8
|
1,2
|
-
|
|
|
|
|
|
Körtebefőtt, "Diétás", 5/8-as üveg=500g
|
241 (1008)
|
1,3
|
1
|
39,6
|
17,7
|
429
|
1,3
|
8,6
|
|
|
|
|
|
Levegőkenyér, 1db=60g
|
231 (967)
|
21,6
|
10,2
|
11,6
|
-
|
16,4
|
0,2
|
-
|
|
|
|
|
|
Meggybefőtt, "Diétás", 5/8-as üveg
|
309 (1293)
|
3,4
|
6,8
|
47,2
|
18,7
|
350
|
2,6
|
1,3
|
|
|
|
|
|
Narancsízű szörp, "Diétás"
|
156 (653)
|
-
|
-
|
1
|
40
|
58
|
-
|
-
|
|
|
|
|
|
Őszibarackbefőtt, "Diétás", 5/8-as üveg
|
210 (879)
|
2,1
|
2,4
|
27
|
20,8
|
441,1
|
1,8
|
3
|
|
|
|
|
|
Sertésdagadó kapros káposztával,
|
419 (1753)
|
28,9
|
25,1
|
19,4
|
-
|
318,3
|
8,3
|
-
|
|
|
|
|
|
konzerv, 1doboz=400g
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Székelygulyás konzerv, 1doboz=400g
|
606 (2536)
|
55,7
|
37,7
|
13,5
|
-
|
286
|
7,1
|
-
|
|
|
|
|
|
Tejcsokoládé, "Diétás", 1tábla=50g
|
296 (1238)
|
3,5
|
21
|
4
|
18
|
3,5
|
-
|
-
|
|
|
|
|
|
Sószegény készítmény
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sószegény kenyér
|
308 (1289)
|
9,1
|
0,6
|
54,4
|
-
|
34
|
0,9
|
1
|
|
|
|
|
|
Élelmiszer megnevezése
|
Kalória (kJ)
|
Fehérje
|
Zsír
|
Szénhidrát
|
Szorbit
|
Víz
|
Hamu
|
Rost
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gramm
|
|
|
|
|
|
Zsírszegény készítmények
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sonkafelvágott konzerv, "Diétás"
|
691 (2891)
|
88,2
|
29,2
|
18,9
|
-
|
305,7
|
7,6
|
0,4
|
|
|
|
|
|
1doboz=450g
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Veronaikonzerv, "Diétás", 1doboz=450g
|
691 (2891)
|
88,2
|
29,2
|
18,9
|
-
|
305,7
|
7,6
|
0,4
|
|
|
|
|
|
Fehérjedús készítmények
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kazeines kenyér
|
246
|
33,5
|
1,1
|
25,4
|
-
|
39,8
|
0,2
|
-
|
|
|
|
|
|
Egyéb diétás készítmények
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Graham-kenyér
|
265 (1109)
|
10,1
|
1
|
54
|
-
|
30,9
|
2,2
|
1,8
|
|
|
|
|
|
"Káma"-szörp
|
230 (962)
|
-
|
-
|
57,5
|
-
|
32,5
|
-
|
-
|
|
|
|
|
|
Kétszersült, "Diétás", 1,5%-os Károly-
|
438 (1833)
|
12
|
6,1
|
83,7
|
-
|
1,1
|
1,8
|
1,1
|
|
|
|
|
|
sóval
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Puffasztott rizs, 1csomag=50g
|
178 (745)
|
4,5
|
-
|
40
|
-
|
5,5
|
-
|
-
|
|
|
|
|
|
Puffasztott tarhonya, 1csomag=50g
|
182 (761)
|
5,5
|
-
|
40
|
-
|
4,5
|
-
|
-
|
|
|
|
|
|
"Viróma"-szörp
|
246 (1029)
|
0,7
|
sav 0,2
|
60,8
|
-
|
35,8
|
0,6
|
1,9
|
|
|
|
|
|
Zabpehely
|
376 (1573)
|
14,4
|
6,8
|
64,3
|
-
|
12
|
1,5
|
1
|
|
|
|
|
|
Bébi főzelékpürék
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Parajpüré burgonyával, 1doboz=145g
|
76 (318)
|
2,7
|
3,2
|
9
|
-
|
127,5
|
2,2
|
0,4
|
|
|
|
|
|
Parajpüré burgonyával, 1doboz=200g
|
104 (435)
|
3,8
|
4,4
|
12,4
|
-
|
175,8
|
3
|
0,6
|
|
|
|
|
|
Parajpüré hússal, 1doboz=145g
|
90 (377)
|
6,7
|
3,5
|
7,8
|
-
|
124,6
|
2
|
0,4
|
|
|
|
|
|
Parajpüré hússal, 1doboz=200g
|
123 (515)
|
9,2
|
4,8
|
10,8
|
-
|
171,8
|
2,8
|
0,6
|
|
|
|
|
|
Parajpüré májjal, 1doboz=145g
|
80 (335)
|
6,8
|
2,9
|
6,7
|
-
|
125,6
|
2,3
|
0,7
|
|
|
|
|
|
Parajpüré májjal, 1doboz=200g
|
110 (460)
|
9,4
|
4
|
9,2
|
-
|
173,2
|
3,2
|
1
|
|
|
|
|
|
Sárgarépapüré, 1doboz=145g
|
83 (347)
|
1,9
|
3,2
|
11,7
|
-
|
125,5
|
2
|
0,7
|
|
|
|
|
|
Sárgarépapüré, 1doboz=200g
|
115 (481)
|
2,6
|
4,4
|
16,2
|
-
|
173
|
2,8
|
1
|
|
|
|
|
|
Sárgarépapüré hússal, 1doboz=145g
|
83 (347)
|
5,6
|
3,3
|
7,8
|
-
|
125,9
|
1,7
|
0,7
|
|
|
|
|
|
Sárgarépapüré hússal, 1doboz=200g
|
117 (490)
|
7,8
|
4,6
|
11
|
-
|
173,2
|
2,4
|
1
|
|
|
|
|
|
Sütőtökpüré, 1doboz=145g
|
114 (477)
|
1,7
|
3,3
|
19,3
|
-
|
118,3
|
2
|
0,4
|
|
|
|
|
|
Sütőtökpüré, 1doboz=200g
|
157 (657)
|
2,4
|
4,6
|
26,6
|
-
|
163
|
2,8
|
0,6
|
|
|
|
|
|
Tejes parajpüré, 1doboz=145g
|
92 (385)
|
4
|
4,6
|
8,7
|
-
|
125
|
2
|
0,7
|
|
|
|
|
|
Tejes parajpüré, 1doboz=200g
|
128 (536)
|
5,6
|
6,4
|
12
|
-
|
172,2
|
2,8
|
1
|
|
|
|
|
|
Tejes sárgarépapüré, 1doboz=145g
|
128 (536)
|
4,2
|
5,3
|
15,8
|
-
|
117
|
2,4
|
0,3
|
|
|
|
|
|
Tejes sárgarépapüré, 1doboz=200g
|
176 (736)
|
5,8
|
7,4
|
21,8
|
-
|
161,2
|
3,4
|
0,4
|
|
|
|
|
|
Tejes sütőtökpüré, 1doboz=145g
|
138 (577)
|
3,7
|
5
|
19,5
|
-
|
144,4
|
1,7
|
0,7
|
|
|
|
|
|
Tejes sütőtökpüré, 1doboz=200g
|
192 (803)
|
5,2
|
7
|
27
|
-
|
157,4
|
2,4
|
1
|
|
|
|
|
|
Zöldborsópüré, 1doboz=145g
|
105 (439)
|
5,5
|
3,3
|
13,3
|
-
|
118,9
|
2
|
2
|
|
|
|
|
|
Zöldborsópüré, 1doboz=200g
|
145 (607)
|
7,6
|
4,6
|
18,4
|
-
|
163,8
|
2,8
|
2,8
|
|
|
|
|
|
Zöldborsópüré hússal, 1doboz=145g
|
96 (401)
|
7,8
|
3,5
|
8,2
|
-
|
122,6
|
1,6
|
1,3
|
|
|
|
|
|
Zöldborsópüré hússal, 1doboz=200g
|
132 (552)
|
10,8
|
4,8
|
11,4
|
-
|
169
|
2,2
|
1,8
|
|
|
|
|
|
Élelmiszer megnevezése
|
Kalória (kJ)
|
Fehérje
|
Zsír
|
Szénhidrát
|
Szorbit
|
Víz
|
Hamu
|
Rost
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gramm
|
|
|
|
|
|
Zöldborsópüré májjal, 1doboz=145g
|
107 (448)
|
9
|
3
|
11,1
|
-
|
118,2
|
1,7
|
2
|
|
|
|
|
|
Zöldborsópüré májjal, 1doboz=200g
|
149 (623)
|
12,4
|
4,2
|
15,4
|
-
|
162,8
|
2,4
|
2,8
|
|
|
|
|
|
Bébi nektár
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bébi nektár, sárgabarack alapú,
|
64(268)
|
0,14
|
-
|
15,9
|
-
|
128,2
|
0,2
|
-
|
|
|
|
|
|
1doboz=145g
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bébi nektár, sárgabarack alapú,
|
89 (372)
|
0,2
|
-
|
22
|
-
|
178,3
|
0,5
|
-
|
|
|
|
|
|
1doboz=200g
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tápszerek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Foszfátos Zamakó
|
370 (1548)
|
8,8
|
2,3
|
78,4
|
-
|
8
|
2,5
|
-
|
|
|
|
|
|
Rizomaltán
|
392 (1640)
|
1,8
|
0,7
|
94,6
|
-
|
1
|
1,9
|
-
|
|
|
|
|
|
A készítmény fajtája
|
Kalória (kJ)
|
Fehérje
|
Zsír
|
Szénhidrát
|
Víz
|
Hamu
|
Hozzáadott vitaminok
|
|
A
|
B1
|
B2
|
C
|
D
|
|
gramm
|
mg
|
|
B.) Gyógytápszerek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Adapta
|
420 (1757)
|
20,6
|
10,7
|
60,4
|
3,5
|
4,6
|
-
|
2,5
|
2,5
|
100
|
-
|
|
Caphosein
|
345 (1443)
|
81
|
1,5
|
1,9
|
6
|
10
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
|
Dexmaltan
|
-
|
-
|
ny.
|
97,5
|
2,5
|
1,5
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
|
Lactorizan
|
439 (1836)
|
14,7
|
13,7
|
64,2
|
3,3
|
4,1
|
-
|
2,5
|
2,5
|
100
|
-
|
|
Maltiron
|
388 (1623)
|
15,8
|
4,5
|
71,1
|
4
|
3,3
|
10
|
2,5
|
2,5
|
100
|
-
|
|
Maltozit
|
385 (1611)
|
9,2
|
0,5
|
85,8
|
3
|
1,5
|
-
|
2,5
|
2,5
|
100
|
-
|
|
Oriza
|
375 (1569)
|
4,5
|
0,3
|
89,5
|
5
|
0,7
|
-
|
5
|
5
|
-
|
-
|
|
Predapta
|
362
|
26,5
|
1
|
61,8
|
3,5
|
5,8
|
-
|
2,5
|
2,5
|
50
|
-
|
|
C.) Vitaminnal dúsított élelmiszerek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
"CÉVI" C-vitamin-dús szörp
|
200 (837)
|
-
|
-
|
50
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
110
|
-
|
|
C 50 vitamindús kerti gyümölcsszörp
|
266 (1113)
|
-
|
-
|
66,5
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
62,5
|
-
|
|
Cukordrazsé "C"- vitamin-dús
|
392 (1640)
|
-
|
-
|
98
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
198
|
-
|
|
Csipkeszörp "C-vitaminos"
|
264 (1105)
|
-
|
-
|
66
|
34
|
-
|
-
|
-
|
-
|
30
|
-
|
|
"Liga" margarin
|
760 (3180)
|
0,5
|
84
|
0,4
|
13,1
|
2
|
860
|
7,5
|
7,5
|
-
|
-
|
|
Ömlesztett sajt "C-vitaminos"
|
100 (418)
|
8,9
|
6,8
|
0,7
|
14,8
|
1,8
|
-
|
-
|
-
|
50
|
-
|
|
1kocka=33g
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Paprikás ömlesztett sajt "C-vitaminos"
|
100 (418)
|
8,9
|
6,8
|
0,7
|
14,8
|
1,8
|
-
|
-
|
-
|
25
|
-
|
|
1kocka=33g
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Az élelmianyagok raktározási súlyvesztesége százalékban (káló)
|
|
|
|
|
|
Élelmianyag
|
Nyári (V.1.-IX.30.)
|
Téli (X.1.-IV.30.)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
időszakban
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gabonafélék, lisztek, sütő- és
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tésztaipari termékek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kenyér
|
2
|
2
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Liszt, búzadara
|
0,6
|
0,6
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Rizs
|
0,3
|
0,3
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Száraz tészta
|
0,2
|
0,2
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Húsok és húskészítmények
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Baromfi, vágott
|
0,8
|
0,8
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bárányhús
|
0,6
|
0,4
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Belsőségek
|
2
|
1
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Borjúhús
|
1
|
0,7
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Csemege szalámi, gyulai kolbász
|
1,5
|
0,8
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Füstölt hús
|
0,8
|
0,5
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Füstölt kolbász
|
1
|
0,8
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Hal, jegelt
|
1
|
1
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Hurkafélék
|
-
|
0,3
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Hússajtok
|
0,6
|
0,3
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kenőmájas
|
0,6
|
0,3
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marhahús
|
1
|
0,7
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sertéshús
|
0,6
|
0,4
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Vörösáru
|
0,8
|
0,4
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zsírok, olajok
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Olaj
|
0,4
|
0,4
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Szalonnafélék
|
1
|
0,5
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zsír
|
0,8
|
0,8
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tej és tejtermékek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Juhhtúró
|
0,5
|
0,3
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kannatej
|
0,5
|
0,3
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sajt, ömlesztett
|
1
|
0,4
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tehéntúró
|
0,5
|
0,3
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tejfel
|
0,6
|
0,4
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tejszín
|
0,6
|
0,4
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Vaj
|
0,2
|
0,2
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Hüvelyesek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bab, borsó
|
0,2
|
0,3
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gyümölcsök és gyümölcskészítmények
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Alma, körte (téli, nyári)
|
1
|
1
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Birs
|
-
|
1,5
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Élelmianyag
|
Nyári (V.1.-IX.30.)
|
Téli (X.1.-IV.30.)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
időszakban
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dinnyeféleségek
|
2
|
-
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Eper, málna, ribizli
|
2
|
-
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gesztenye, dió
|
-
|
1,5
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Vegyesízek
|
1
|
1
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Cukrok, édességek, élvezeti cikkek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Cukor
|
0,2
|
0,2
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Burgonyacukor
|
0,6
|
0,6
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Csokoládépor, kakaó
|
0,3
|
0,3
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Italok
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Borok, nem palackozott
|
1
|
0,5
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Égetett szeszes italok, nem palackozott
|
0,5
|
0,5
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Egyéb
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ecet, hordós
|
0,3
|
0,3
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Konyhasó
|
0,2
|
0,2
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
A zöldség-, főzelék- és gyümölcsfélék raktározási veszteségei (káló) havi részletezésben,
százalékban
|
|
|
|
Élelmianyag
|
I.
|
II.
|
III.
|
IV.
|
V.
|
VI.
|
VII.
|
VIII.
|
IX.
|
X.
|
XI.
|
XII.
|
|
|
Alma
|
3
|
2
|
1,5
|
1,5
|
-
|
-
|
-
|
-
|
2
|
2
|
2,5
|
2,5
|
|
|
Burgonya
|
1,2
|
1,3
|
1,8
|
2
|
2
|
0,5
|
0,5
|
0,5
|
1,6
|
1,5
|
1,4
|
1,2
|
|
|
Cékla
|
1,5
|
1
|
1
|
1
|
1
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
2
|
|
|
Fejes káposzta
|
4,5
|
4
|
2,5
|
2,5
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
4,5
|
|
|
Fokhagyma
|
3
|
4
|
4
|
5
|
-
|
-
|
-
|
-
|
4
|
3
|
2
|
2
|
|
|
Gesztenye
|
5
|
2
|
2
|
2,5
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
3
|
3,5
|
|
|
Karalábé
|
1,5
|
1,5
|
1,5
|
1,5
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
1,5
|
|
|
Karfiol
|
5
|
3
|
3
|
4
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
5
|
|
|
Kelkáposzta
|
3
|
3
|
3
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
3
|
|
|
Körte
|
5
|
-
|
2
|
1,5
|
-
|
-
|
-
|
-
|
2,2
|
2,2
|
2,5
|
3,5
|
|
|
Petrezselyemgyökér
|
3
|
2,5
|
2
|
2
|
2
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
3
|
|
|
Retek
|
0,5
|
1,5
|
1,5
|
1,5
|
1,5
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
1
|
|
|
Sárgarépa
|
3
|
2,5
|
1,5
|
1,5
|
2
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
3
|
|
|
Szőlő
|
8
|
3,5
|
3,5
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
3
|
23
|
3,5
|
5
|
|
|
Torma
|
3
|
3,5
|
3
|
3
|
3
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
3
|
|
|
Vöröshagyma
|
1,5
|
2
|
2
|
2,5
|
-
|
-
|
-
|
-
|
2
|
1,5
|
1
|
1
|
|
|
Zeller
|
2,5
|
2,5
|
1,5
|
1,5
|
1,5
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
2,5
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
A zöldség-, főzelékfélék és gyümölcsök tisztítási veszteségei havi részletezésben (%-ban)
|
Élelmianyag
|
I.
|
II.
|
III.
|
IV.
|
V.
|
VI.
|
VII.
|
VIII.
|
IX.
|
X.
|
XI.
|
XII.
|
Ált.
|
Zöldség- és főzelékfélék
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Burgonya
|
40
|
40
|
37
|
36
|
30
|
20
|
18
|
20
|
20
|
25
|
25
|
25
|
28
|
Csiperkegomba
|
15
|
15
|
15
|
15
|
15
|
15
|
15
|
15
|
15
|
15
|
15
|
15
|
15
|
Fejes káposzta
|
25
|
30
|
30
|
30
|
25
|
25
|
20
|
20
|
20
|
20
|
20
|
20
|
24
|
Karalábé
|
35
|
40
|
40
|
40
|
35
|
25
|
20
|
20
|
20
|
25
|
25
|
30
|
29
|
Karfiol, leves
|
-
|
-
|
-
|
50
|
50
|
35
|
35
|
35
|
35
|
45
|
50
|
50
|
43
|
Karfiol, tisztított
|
-
|
-
|
-
|
30
|
30
|
20
|
20
|
15
|
15
|
25
|
25
|
25
|
23
|
Kelkáposzta
|
30
|
30
|
30
|
30
|
30
|
25
|
20
|
15
|
15
|
20
|
20
|
30
|
24
|
Paraj, kaszált
|
-
|
-
|
-
|
25
|
25
|
15
|
15
|
20
|
20
|
-
|
-
|
-
|
20
|
Paraj, szedett
|
-
|
-
|
-
|
10
|
5
|
5
|
5
|
10
|
10
|
-
|
-
|
-
|
7
|
Petrezselyemgyökér
|
30
|
30
|
30
|
35
|
35
|
25
|
20
|
20
|
20
|
25
|
25
|
30
|
27
|
Sárgarépa
|
35
|
35
|
35
|
35
|
30
|
20
|
20
|
20
|
20
|
25
|
25
|
30
|
27
|
Sóska
|
-
|
-
|
-
|
-
|
10
|
10
|
5
|
5
|
5
|
-
|
-
|
-
|
7
|
Tök
|
-
|
-
|
-
|
-
|
30
|
30
|
25
|
20
|
20
|
25
|
-
|
-
|
25
|
Uborka
|
-
|
-
|
-
|
25
|
25
|
25
|
25
|
20
|
20
|
-
|
-
|
-
|
23
|
Vöröshagyma
|
15
|
15
|
12
|
12
|
12
|
10
|
5
|
5
|
5
|
5
|
5
|
10
|
9
|
Zeller
|
35
|
35
|
30
|
30
|
30
|
20
|
20
|
15
|
20
|
20
|
20
|
25
|
25
|
Zöldbab
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
15
|
15
|
15
|
15
|
-
|
-
|
-
|
15
|
Zöldborsó
|
-
|
-
|
-
|
50
|
50
|
45
|
45
|
45
|
50
|
-
|
-
|
-
|
47
|
Zöldpaprika
|
-
|
-
|
-
|
20
|
20
|
20
|
20
|
15
|
15
|
-
|
-
|
-
|
18
|
Gyümölcsök
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Alma, nyári
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
10
|
8
|
8
|
-
|
-
|
-
|
-
|
9
|
Alma, téli
|
10
|
10
|
12
|
12
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
8
|
8
|
10
|
10
|
Körte, nyári
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
10
|
10
|
12
|
-
|
-
|
-
|
-
|
11
|
Körte, téli
|
10
|
10
|
12
|
12
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
10
|
11
|
Sárgabarack
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
8
|
6
|
6
|
-
|
-
|
-
|
7
|
Szilva
|
10
|
12
|
12
|
12
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
8
|
8
|
10
|
10
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
A húsok, halak és a tojások tisztítási veszteségei százalékban
|
|
|
|
|
|
|
|
Élelmianyag
|
Tisztítási veszteség %
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Borjú, hasított
|
30
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Csirke
|
45
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Harcsa
|
35
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Liba, kacsa
|
30
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marha, hasított
|
25
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ponty, süllő, fogas
|
40
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sertés, hasított
|
20
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tojás
|
10
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
A burgonya áztatási veszteségei
|
|
|
|
|
C-vitamin- és B1-vitamin-tartalmának alakulása áztatáskor az aprítás és az áztatási idő függvényében
|
|
|
|
|
Aprítási és áztatási értékek
|
C-vitamin mg/100g
|
B1-vitamin mg/100g
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kiindulási érték
|
15
|
40
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Felaprítva, 15 perces áztatás után
|
14,5
|
40
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Felaprítva, 60 perces áztatás után
|
13,5
|
36
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Felaprítva, 12 órás áztatás után
|
7,5
|
32
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aprítás nélkül, 12 órás áztatás után
|
14,5
|
36
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
C-vitamin-veszteség különféle elkészítési eljárások alatt
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Technológiai eljárás
|
Veszteség
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Főzelékfélék
|
Burgonyában
|
Gyümölcsökben
|
|
|
|
|
|
|
|
|
az eredeti vitamintartalom %-ában
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Párolás
|
35-40
|
15-20
|
-
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Főzés, 45perces
|
-
|
50-60
|
-
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Áztatás, 24órás
|
-
|
25-30
|
-
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Hővel tartósítás
|
45-55
|
-
|
35-45
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Fagyasztás
|
20-30
|
-
|
20-25
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Szárítás
|
70-80
|
-
|
70-90
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dzsem-, ízkészítés
|
-
|
-
|
60-80
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Főzelékek C-vitamin-tartalmának alakulása tárolás alatt (%)
|
|
|
|
|
|
Élelmianyag
|
Főzés után
|
|
|
|
|
|
0 órával
|
3 órával szoba-
|
3 órával
|
24 órával
|
24 órával
|
|
|
|
|
|
hőmérsékleten
|
8-10 fokon
|
18-20 fokon
|
8-10 fokon
|
|
|
|
|
|
|
tárolva
|
|
|
|
|
|
|
Burgonyafőzelék
|
100
|
70
|
70
|
61
|
65
|
|
|
|
|
|
|
Káposztafőzelék
|
100
|
100
|
88
|
92
|
78
|
|
|
|
|
|
|
Karalábéfőzelék
|
100
|
77
|
79
|
62
|
64
|
|
|
|
|
|
|
Kelkáposztafőzelék
|
100
|
78
|
83
|
59
|
66
|
|
|
|
|
|
|
Parajfőzelék
|
100
|
53
|
46
|
22
|
24
|
|
|
|
|
|
|
Savanyú káposzta
|
100
|
76
|
86
|
51
|
51
|
|
|
|
|
|
|
Sóskafőzelék
|
100
|
95
|
95
|
73
|
77
|
|
|
|
|
|
|
Zöldbabfőzelék
|
100
|
60
|
75
|
35
|
60
|
|
|
|
|
|
|
Zöldborsófőzelék
|
100
|
85
|
88
|
64
|
59
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Néhány élelmianyag hamuja nyers, illetőleg főtt állapotban
|
|
|
|
|
|
|
Élelmianyag
|
100g élelmianyag hamuja g-ban
|
Élelmianyag
|
100g élelmianyag hamuja g-ban
|
|
|
|
nyers
|
főtt
|
nyers
|
főtt
|
|
|
|
Hús- és halfélék
|
|
|
Paraj
|
2,3
|
0,9
|
|
|
|
Borjúhús
|
1,2
|
0,4
|
Sárgarépa
|
0,6
|
0,5
|
|
|
|
Borjúmáj
|
1,5
|
0,8
|
Sóska
|
1,7
|
0,4
|
|
|
|
Libamáj
|
0,9
|
0,6
|
Spárga
|
0,7
|
0,5
|
|
|
|
Marhamáj
|
1,4
|
0,6
|
Tök
|
0,3
|
0,1
|
|
|
|
Ponty
|
1,3
|
0,6
|
Vöröskáposzta
|
0,8
|
0,5
|
|
|
|
Sertéshús
|
1,3
|
0,5
|
Zeller
|
1,1
|
0,8
|
|
|
|
Sertésmáj
|
2,5
|
2,4
|
Zöldpaprika
|
0,6
|
0,4
|
|
|
|
Sertésnyelv
|
1
|
0,5
|
Hüvelyesek
|
|
|
|
|
|
Zöldség- és főzelékfélék
|
|
|
Bab, fehér
|
2,9
|
2,5
|
|
|
|
Burgonya, hámozott
|
1,2
|
0,8
|
Borsó, feles, zöld
|
2,7
|
1,5
|
|
|
|
Cékla
|
1,2
|
0,8
|
Lencse
|
2,6
|
1,9
|
|
|
|
Fejes káposzta
|
0,9
|
0,4
|
Szójabab
|
4
|
3,9
|
|
|
|
Karalábé, új
|
0,9
|
0,3
|
Zöldbab
|
0,6
|
0,4
|
|
|
|
Karfiol
|
0,9
|
0,6
|
Zöldborsó
|
0,9
|
0,5
|
|
|
|
Kelkáposzta
|
1,3
|
0,6
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|