Fehérjeegyenérték-táblázat        
Az élelmianyagoknak az a mennyisége grammban, amelynek fehérjetartalma 50g marhahús fehérjetartalmával (10g fehérjével) egyenlő    
                               
Húsok     Füstölt marhahús 46          
Sertéshús, kövér 69   Virsli, párizsi, krinolin, szafaládé 71          
Sertéshús, közepes 59   Nyáriszalámi, vadász, veronai 58          
Sertéshús, sovány 49   Szárazkolbász 50          
Marhahús, kövér 55   Csemege-, téliszalámi 49          
Marhahús, sovány 50   Májas hurka 71          
Lóhús 47   Véres hurka 76          
Juhhús, kövér 62   Ponty 63          
Bárányhús, juhhús, sovány 52   Harcsa 57          
Borjúhús 53   Fogas 53          
Liba-, kacsahús 63                
Tyúkhús 50   Tej, tejtermékek, tojás            
Csirkehús 47   Tehéntej, teljes 278          
Galambhús 45   Tejpor 39          
Házinyúlhús 48   Túró, zsíros 60          
Mezeinyúlhús 44   Sajt, kemény, Ementáli, 35          
Marhaszív, borjúszív 57   Parmezán, Pannónia            
Sertésszív 59   Sajt, ömlesztett, sovány, Turista 25          
Sertésmáj 52   Kevert túró 50          
Borjúmáj, marhamáj 50   Juhtúró, juhgomolya 42          
Marha-, sertés-, borjútüdő 63   Tojás 74          
Marha-, sertés-, borjúvelő 110   Tojásfehérje 78          
Füstölt sertéshús 58   Tojássárgája 62          
                               
                             
Szénhidrátátszámítási táblázat    
20g kenyér szénhidráttartalmával (10g szénhidrát) azonos szénhidráttartalmú élelmianyagok mennyiségei:    
                             
Gabona és gabonatermékek Szénhidrát egyenérték Gyümölcsök   Szénhidrát egyenérték          
Búzadara     13g   Alma   84g            
Búzaliszt     15g   Alma, aszalt   18g            
Graham-kenyér     22g   Birs   90g            
Keksz     14g   Cukordinnye   130g            
Kétszersült     13g   Cseresznye   82g            
Lebbencstészta     14g   Dió   62g            
Levestészt, 2 tojásos     13g   Eper   120g              
Liszt BL 55     13g   Egres   120g              
Liszt, főző     14g   Gesztenye   30g              
Makaróni     14g   Görögdinnye   192g              
Rizs, hántolt     13g   Kajszibarack   61g              
Rozsos kenyér     20g   Körte   74g              
Tarhonya, 3 tojásos     14g   Mandarin   165g              
Tejes kukorica     28g   Mandula   76g              
Zabpehely     15g   Mák   65g              
Zsemle     17g   Málna   142g              
Zsemlemorzsa     14g   Meggy   110g              
Zsúrkenyér     17g   Mogyoró   137g              
          Narancs   142g              
Húskészítmények         Naspolya   85g              
Hurkák, véres, májas     130g   Őszibarack   65g              
Lóvéreshurka     200g   Ribiszke, vörös   140g              
          Sárgabarackíz   17g              
Tej és tejtermékek         Szilva, aszalt   16g              
Tejföl     300g   Szilvaíz   19g              
Tejpor, teljes     30g   Szilva, ringló   75g              
Tejpor, fölözött     22g   Szőlő   62g              
Sajt     350g   Tökmag   83g              
          Vegyesíz   17g              
Zöldség- és főzelékfélék                        
Bimbós kel     150g   Gyorsfagyasztott élelmiszerek                
Burgonya     55g   Cseresznye   50g              
Burgonya, szárított     13g   Dinnye   64g              
Céklarépa     150g   Egres   53g              
Karalábé     150g   Eper   53g              
Karfiol     240g   Kajszibarack   61g              
Káposzta     230g   Körte   71g              
Káposzta, vörös     158g   Lecsó   220g              
Káposzta, savanyú     230g   Málna   40g              
Kelkáposzta     200g   Meggy   61g              
Paradicsom     250g   Őszibarack   71g              
Paradicsompüré     28g   Paraj   78g              
Paraj     55g   Szeder   56g              
Petrezselyemgyökér     140g   Szilva   34g              
Retek, hónapos     120g   Zöldbab   60g              
Sárgarépa     110g   Zöldborsó   45g              
Sárgarépa, szárított     16g                      
Sütőtök     75g   Szeszes italok                  
Spárgatök     140g   Asztali bor   185g              
Vöröshagyma     110g   Hubertus likőr   33g              
Zeller     200g   Sör, világos   190g              
Zöldbab     170g   Tokaji aszú   62g              
Zöldborsó     88g   Triple sec likőr   22g              
Zöldpaprika     45g   Ürmös   83g              
          Vanílialikőr   15g              
Hüvelyesek                            
Bab, száraz     21g   Édesség                  
Borsó, száraz     19g   Csokoládé   14g              
Cukorborsó, szárított     18g   Kakaó   20g              
Lencse, száraz     19g   Méz   12g              
Szójaliszt     40g                        
Zöldbab, szárított     20g                        
                                 
                                 
Élelmianyagok konyhasótartalma          
100g nyers, tisztított élelmianyagban          
                                 
Szardellapaszta 20   Lencse 0,55              
Angolszalonna 7,5   Vajaspogácsa 0,5              
Pácolt hal 7   Sószegény kenyér 0,3              
Kolozsvári szalonna 5   Túró 0,25              
Füstölt szalonna 5   Tojás 0,21              
Sonka, füstölt hús 5   Spenót 0,21              
Szárazkolbász, téliszalámi 4,9   Libahús 0,21              
Sósperec, sósrúd 4,5   Dió 0,2              
Sütni való kolbász 4,3   Tehéntej 0,17              
Márványsajt 3,5   Kacsahús 0,16              
Sajt, Eidámi 3,3   Tyúkhús 0,15              
Tejszínes márvány krémsajt 3   Borjúhús 0,14              
Pogácsasajt 3   Fejes saláta 0,13              
Kaskaval 3   Sóska 0,13              
Sóskifli 3,2   Mogyoró 0,11              
Vajas márványsajt 2,8   Marhahús 0,11              
Krakkói 2,4   Karalábé 0,11              
Sörbomba, vadász, úttörő 2,2   Zöldbab 0,1              
Bácskai hurka 2,2   Sertéshús 0,1              
Olasz csabai felvágott, sörbomba 2,1   Édesvizi hal 0,1              
Feketek hurka 2,1   Vaj 0,1              
Kenőmájas 2   Bab 0,1              
Virsli, párizsi, krinolin, szafaládé 2   Fejes káposzta, kelkáposzta 0,1              
Tiroli, turista, lengyel, veronai 2   Kakaó 0,1              
Tepertős pogácsa 2   Házinyúlhús 0,08              
Ecetes uborka 2   Ponty 0,08              
Ecetes paprika 2   Paradicsom 0,08              
Véres hurka 1,8   Mandula 0,07              
Lajta, Cheddar-sajt 1,8   Anyatej 0,07              
Mortadella, kedvenc 1,8   Sárgarépa 0,05              
Nyáriszalámi, főzőkolbász 1,7   Hagyma, fokhagyma, zöld- 0,05              
Májas hurka 1,7   borsó, tök, uborka                
Szardínia, olajban 1,3   Cukor 0,05              
Óvári, trappista sajt 1,2   Karfiol 0,05              
Graham- kenyér 1,2   Rizs, árpagyöngy 0,04              
Zsemle, vágott zsemle 1,2   Málna 0,04              
Sajtosrúd 1,2   Mák 0,04              
Szegedi vágott cipó 1,1   Sampinyon- és vargányagomba 0,04              
Vajaskifli 1   Ribiszke 0,02              
Háztartási keksz 1   Földieper 0,02              
Száraztészták 1   Rozsliszt 0,02              
Savanyú káposzta 1   Kecsketej 0,02              
Zöldbab, zöldborsó, konzerv 1   Cukordinnye 0,01              
Fonott kalács, zsúrkenyér 0,95   Csereszenye, meggy 0,01              
Kifli, császárzsemle, kismákos 0,9   Görögdinnye 0,01              
Hóvirág kétszersült 0,9   Búzaliszt, búzadara 0,01              
Ementáli sajt 0,8   Alma, körte, szilva, sárga- 0              
Borsó, száraz 0,6   és őszibarack                
                                 
                                 
Élelmianyagok purintartalma (köszvényesek)          
Purin N mg, 100g nyers tisztított élelmianyagban (10mg-nál kevesebb értéknél purinban szegény élelmianyagról beszélünk.        
                                 
Agyvelő   40     Mandula 9              
Alma, körte   1     Marha-, borjú-, sertéshús kb. 50              
Árpagyöngy   56     Máj 95              
Bab, borsó   45     Málna 1              
Borjúmirigy   400     Mogyoró 10              
Burgonya   6     Őszibarack 1              
Búzaliszt   23     Paradicsom 4              
Cékla   5     Pulykahús 55              
Citrom   ny.     Retek 5              
Csokoládé   620     Sampinyon 5              
Dió   8     Sárgabarack ny.              
Eper   5     Sárgarépa 8              
Fehér kenyér   8     Spenót 23              
Fejes káposzta   14     Szardínia 120              
Fejes saláta   15     Szilvafélék 10              
Galambhús   80     Szőlő ny.              
Gesztenye   16     Tehéntej 1,4              
Hagyma   1     Tej, női ny.              
Halak kb.   50     Tojás, 1db 0,8              
Juhhús   46     Tökfélék 3              
Kakaó   1000     Tüdő 70              
Karalábé   5     Vadhús, baromfihús 40              
Karfiol   20     Vargánya 18              
Lencse   70     Virágméz 3              
Lép   105     Zöldbab 18              
Lóhús   80     Zöldborsó 80              
Élelmianyagok rosttartalma          
100g nyers, tisztított élelmianyagban          
                                 
Csipkebogyó, hús 9,8   Őszibarack 1              
Mák 5,6   Főzőliszt 0,9              
Málna 5,6   Karfiol 0,9              
Szárított alma, sárgabarack 4,5   Padlizsán 0,9              
Ribiszke 4,3   Sárgabarack 0,8              
Lencse 1   Földieper, szamóca 0,8              
Száraz borsó 3,7   Karalábé 0,8              
Mandula 3,6   Tök 0,8              
Mogyoró 3,2   Görögdinnye 0,8              
Száraz bab 3   Retek 0,8              
Dióbél 2,8   Vöröshagyma 0,7              
Gesztenye 2,8   Faeper 0,7              
Napraforgó, tökmag 2,7   Fehérrépa 0,7              
Zöldborsó 2,7   Cukordinnye 0,7              
Körte 2,6   Kelkáposzta, fejes káposzta 0,6              
Citrom 2,2   Spárga 0,6              
Búzaliszt, teljes 2,3   Rizs 0,5              
Szójaliszt 2,1   Paradicsom 0,5              
Rozsliszt, teljes 2   Spenót 0,5              
Csemegekukorica 1,5   Száraz tészták 0,5              
Árpagyöngy 1,5   Szilva 0,5              
Zöldbab 1,3   Narancs 0,5              
Szőlő 1,3   Keményítőtök 0,4              
Alma 1,3   Cseresznye 0,4              
Félbarna kenyér 1,2   Burgonya 0,4              
Zöldhagyma 1,2   Meggy 0,3              
Sárgarépa 1   0-s liszt 0,2              
Rozsliszt 1   Húsfélék 0              
Fehér kenyér 1   Cukor, méz 0              
Zabpehely 1                        
                                 
Néhány élelmianyag koleszterintartalmára vonatkozó tájékoztató értékek      
                                 
Velő 3000     Borjúmirigy, disznózsír, máj 200              
Tyúktojás sárgája 1700     Vér 190              
Szárnyashús 540     Tejszín 75              
Lép 500     Marhahús 75              
Tyúktojás, teljes 450     Hering 64              
Tüdő 350     Kecsketej 59              
Vaj 300     Tejfel 40              
Csontvelő 240     Tehéntej 15              
                                 
                                 
TÖRZSKÖNYVEZETT, RENDSZERES EGÉSZSÉGÜGYI ELLENŐRZÉS ALATT ALLÓ ÉLELMISZERKÉSZÍTMÉNYEK        
                                 
Élelmiszer megnevezése Kalória (kJ) Fehérje Zsír Szénhidrát Szorbit Víz Hamu Rost          
         
gramm          
A.) Diétas vagy diétásnak tekintett                          
készítmények                          
Szénhidrátszegény készítmények                          
Birsbefőtt, "Diétás", 5/8-as üveg=500g 253 (1059) 2 3 39,9 17,7 427,4 2 6,3          
Citromízű szörp, "Diétás" 156 (653) - - 1 40 58 - -          
Cukorka, "Diétás", 1csomag=100g 370 (1548) - - - 95 5 - -          
Csokoládé, "Diétás", 1tábla=50g 284 (1188) 2 19 4 21,4 3,6 - -          
Diabó-zsemle, 1db=54g 34 (561) 16,9 0,3 16 - 20,4 0,3 -          
"Dikáma"- szörp 190 (795) - - 3 47 48 - -          
"Diviroma"- szörp 189 (791) 0,6 0,2 1,4 46 49,5 0,6 1,8          
Glukonon, 1csomag=50g 185 (774) - - - 47,4 2,5 - -          
Gyümölcsszörp, "Diétás" 78 (326) - - 1 19 80 - -          
Kenyér, "Diétás", 1db=250g 647 (2707) 41,7 15,3 86 - 105,8 1,2 -          
Körtebefőtt, "Diétás", 5/8-as üveg=500g 241 (1008) 1,3 1 39,6 17,7 429 1,3 8,6          
Levegőkenyér, 1db=60g 231 (967) 21,6 10,2 11,6 - 16,4 0,2 -          
Meggybefőtt, "Diétás", 5/8-as üveg 309 (1293) 3,4 6,8 47,2 18,7 350 2,6 1,3          
Narancsízű szörp, "Diétás" 156 (653) - - 1 40 58 - -          
Őszibarackbefőtt, "Diétás", 5/8-as üveg 210 (879) 2,1 2,4 27 20,8 441,1 1,8 3          
Sertésdagadó kapros káposztával, 419 (1753) 28,9 25,1 19,4 - 318,3 8,3 -          
konzerv, 1doboz=400g                          
Székelygulyás konzerv, 1doboz=400g 606 (2536) 55,7 37,7 13,5 - 286 7,1 -          
Tejcsokoládé, "Diétás", 1tábla=50g 296 (1238) 3,5 21 4 18 3,5 - -          
Sószegény készítmény                          
Sószegény kenyér 308 (1289) 9,1 0,6 54,4 - 34 0,9 1          
Élelmiszer megnevezése Kalória (kJ) Fehérje Zsír Szénhidrát Szorbit Víz Hamu Rost          
         
gramm          
Zsírszegény készítmények                          
Sonkafelvágott konzerv, "Diétás" 691 (2891) 88,2 29,2 18,9 - 305,7 7,6 0,4          
1doboz=450g                          
Veronaikonzerv, "Diétás", 1doboz=450g 691 (2891) 88,2 29,2 18,9 - 305,7 7,6 0,4          
Fehérjedús készítmények                          
Kazeines kenyér 246 33,5 1,1 25,4 - 39,8 0,2 -          
Egyéb diétás készítmények                          
Graham-kenyér 265 (1109) 10,1 1 54 - 30,9 2,2 1,8          
"Káma"-szörp 230 (962) - - 57,5 - 32,5 - -          
Kétszersült, "Diétás", 1,5%-os Károly- 438 (1833) 12 6,1 83,7 - 1,1 1,8 1,1          
sóval                          
Puffasztott rizs, 1csomag=50g 178 (745) 4,5 - 40 - 5,5 - -          
Puffasztott tarhonya, 1csomag=50g 182 (761) 5,5 - 40 - 4,5 - -          
"Viróma"-szörp 246 (1029) 0,7 sav 0,2 60,8 - 35,8 0,6 1,9          
Zabpehely 376 (1573) 14,4 6,8 64,3 - 12 1,5 1          
Bébi főzelékpürék                          
Parajpüré burgonyával, 1doboz=145g 76 (318) 2,7 3,2 9 - 127,5 2,2 0,4          
Parajpüré burgonyával, 1doboz=200g 104 (435) 3,8 4,4 12,4 - 175,8 3 0,6          
Parajpüré hússal, 1doboz=145g 90 (377) 6,7 3,5 7,8 - 124,6 2 0,4          
Parajpüré hússal, 1doboz=200g 123 (515) 9,2 4,8 10,8 - 171,8 2,8 0,6          
Parajpüré májjal, 1doboz=145g 80 (335) 6,8 2,9 6,7 - 125,6 2,3 0,7          
Parajpüré májjal, 1doboz=200g 110 (460) 9,4 4 9,2 - 173,2 3,2 1          
Sárgarépapüré, 1doboz=145g 83 (347) 1,9 3,2 11,7 - 125,5 2 0,7          
Sárgarépapüré, 1doboz=200g 115 (481) 2,6 4,4 16,2 - 173 2,8 1          
Sárgarépapüré hússal, 1doboz=145g 83 (347) 5,6 3,3 7,8 - 125,9 1,7 0,7          
Sárgarépapüré hússal, 1doboz=200g 117 (490) 7,8 4,6 11 - 173,2 2,4 1          
Sütőtökpüré, 1doboz=145g 114 (477) 1,7 3,3 19,3 - 118,3 2 0,4          
Sütőtökpüré, 1doboz=200g 157 (657) 2,4 4,6 26,6 - 163 2,8 0,6          
Tejes parajpüré, 1doboz=145g 92 (385) 4 4,6 8,7 - 125 2 0,7          
Tejes parajpüré, 1doboz=200g 128 (536) 5,6 6,4 12 - 172,2 2,8 1          
Tejes sárgarépapüré, 1doboz=145g 128 (536) 4,2 5,3 15,8 - 117 2,4 0,3          
Tejes sárgarépapüré, 1doboz=200g 176 (736) 5,8 7,4 21,8 - 161,2 3,4 0,4          
Tejes sütőtökpüré, 1doboz=145g 138 (577) 3,7 5 19,5 - 144,4 1,7 0,7          
Tejes sütőtökpüré, 1doboz=200g 192 (803) 5,2 7 27 - 157,4 2,4 1          
Zöldborsópüré, 1doboz=145g 105 (439) 5,5 3,3 13,3 - 118,9 2 2          
Zöldborsópüré, 1doboz=200g 145 (607) 7,6 4,6 18,4 - 163,8 2,8 2,8          
Zöldborsópüré hússal, 1doboz=145g 96 (401) 7,8 3,5 8,2 - 122,6 1,6 1,3          
Zöldborsópüré hússal, 1doboz=200g 132 (552) 10,8 4,8 11,4 - 169 2,2 1,8          
Élelmiszer megnevezése Kalória (kJ) Fehérje Zsír Szénhidrát Szorbit Víz Hamu Rost          
         
gramm          
Zöldborsópüré májjal, 1doboz=145g 107 (448) 9 3 11,1 - 118,2 1,7 2          
Zöldborsópüré májjal, 1doboz=200g 149 (623) 12,4 4,2 15,4 - 162,8 2,4 2,8          
Bébi nektár                          
Bébi nektár, sárgabarack alapú, 64(268) 0,14 - 15,9 - 128,2 0,2 -          
1doboz=145g                          
Bébi nektár, sárgabarack alapú, 89 (372) 0,2 - 22 - 178,3 0,5 -          
1doboz=200g                          
Tápszerek                          
Foszfátos Zamakó 370 (1548) 8,8 2,3 78,4 - 8 2,5 -          
Rizomaltán 392 (1640) 1,8 0,7 94,6 - 1 1,9 -          
A készítmény fajtája Kalória (kJ) Fehérje Zsír Szénhidrát Víz Hamu Hozzáadott vitaminok  
A B1 B2 C D  
gramm mg  
B.) Gyógytápszerek                        
Adapta 420 (1757) 20,6 10,7 60,4 3,5 4,6 - 2,5 2,5 100 -  
Caphosein 345 (1443) 81 1,5 1,9 6 10 - - - - -  
Dexmaltan - - ny. 97,5 2,5 1,5 - - - - -  
Lactorizan 439 (1836) 14,7 13,7 64,2 3,3 4,1 - 2,5 2,5 100 -  
Maltiron 388 (1623) 15,8 4,5 71,1 4 3,3 10 2,5 2,5 100 -  
Maltozit 385 (1611) 9,2 0,5 85,8 3 1,5 - 2,5 2,5 100 -  
Oriza 375 (1569) 4,5 0,3 89,5 5 0,7 - 5 5 - -  
Predapta 362 26,5 1 61,8 3,5 5,8 - 2,5 2,5 50 -  
C.) Vitaminnal dúsított élelmiszerek                        
"CÉVI" C-vitamin-dús szörp 200 (837) - - 50 - - - - - 110 -  
C 50 vitamindús kerti gyümölcsszörp 266 (1113) - - 66,5 - - - - - 62,5 -  
Cukordrazsé "C"- vitamin-dús 392 (1640) - - 98 - - - - - 198 -  
Csipkeszörp "C-vitaminos" 264 (1105) - - 66 34 - - - - 30 -  
"Liga" margarin 760 (3180) 0,5 84 0,4 13,1 2 860 7,5 7,5 - -  
Ömlesztett sajt "C-vitaminos" 100 (418) 8,9 6,8 0,7 14,8 1,8 - - - 50 -  
1kocka=33g                        
Paprikás ömlesztett sajt "C-vitaminos" 100 (418) 8,9 6,8 0,7 14,8 1,8 - - - 25 -  
1kocka=33g                          
                                 
                           
Az élelmianyagok raktározási súlyvesztesége százalékban (káló)          
Élelmianyag Nyári (V.1.-IX.30.) Téli (X.1.-IV.30.)                  
időszakban                  
Gabonafélék, lisztek, sütő- és                      
tésztaipari termékek                      
Kenyér 2 2                  
Liszt, búzadara 0,6 0,6                  
Rizs 0,3 0,3                  
Száraz tészta 0,2 0,2                  
Húsok és húskészítmények                      
Baromfi, vágott 0,8 0,8                  
Bárányhús 0,6 0,4                  
Belsőségek 2 1                  
Borjúhús 1 0,7                  
Csemege szalámi, gyulai kolbász 1,5 0,8                  
Füstölt hús 0,8 0,5                  
Füstölt kolbász 1 0,8                  
Hal, jegelt 1 1                  
Hurkafélék - 0,3                  
Hússajtok 0,6 0,3                  
Kenőmájas 0,6 0,3                  
Marhahús 1 0,7                  
Sertéshús 0,6 0,4                  
Vörösáru 0,8 0,4                  
Zsírok, olajok                      
Olaj 0,4 0,4                  
Szalonnafélék 1 0,5                  
Zsír 0,8 0,8                  
Tej és tejtermékek                      
Juhhtúró 0,5 0,3                  
Kannatej 0,5 0,3                  
Sajt, ömlesztett 1 0,4                  
Tehéntúró 0,5 0,3                  
Tejfel 0,6 0,4                  
Tejszín 0,6 0,4                  
Vaj 0,2 0,2                  
Hüvelyesek                      
Bab, borsó 0,2 0,3                  
Gyümölcsök és gyümölcskészítmények                      
Alma, körte (téli, nyári) 1 1                  
Birs - 1,5                  
Élelmianyag Nyári (V.1.-IX.30.) Téli (X.1.-IV.30.)                  
időszakban                  
Dinnyeféleségek 2 -                  
Eper, málna, ribizli 2 -                  
Gesztenye, dió - 1,5                  
Vegyesízek 1 1                  
Cukrok, édességek, élvezeti cikkek                      
Cukor 0,2 0,2                  
Burgonyacukor 0,6 0,6                  
Csokoládépor, kakaó 0,3 0,3                  
Italok                      
Borok, nem palackozott 1 0,5                  
Égetett szeszes italok, nem palackozott 0,5 0,5                  
Egyéb                      
Ecet, hordós 0,3 0,3                  
Konyhasó 0,2 0,2                  
                       
                         
A zöldség-, főzelék- és gyümölcsfélék raktározási veszteségei (káló) havi részletezésben, százalékban      
Élelmianyag I. II. III. IV. V. VI. VII. VIII. IX. X. XI. XII.    
Alma 3 2 1,5 1,5 - - - - 2 2 2,5 2,5    
Burgonya 1,2 1,3 1,8 2 2 0,5 0,5 0,5 1,6 1,5 1,4 1,2    
Cékla 1,5 1 1 1 1 - - - - - - 2    
Fejes káposzta 4,5 4 2,5 2,5 - - - - - - - 4,5    
Fokhagyma 3 4 4 5 - - - - 4 3 2 2    
Gesztenye 5 2 2 2,5 - - - - - - 3 3,5    
Karalábé 1,5 1,5 1,5 1,5 - - - - - - - 1,5    
Karfiol 5 3 3 4 - - - - - - - 5    
Kelkáposzta 3 3 3 - - - - - - - - 3    
Körte 5 - 2 1,5 - - - - 2,2 2,2 2,5 3,5    
Petrezselyemgyökér 3 2,5 2 2 2 - - - - - - 3    
Retek 0,5 1,5 1,5 1,5 1,5 - - - - - - 1    
Sárgarépa 3 2,5 1,5 1,5 2 - - - - - - 3    
Szőlő 8 3,5 3,5 - - - - - 3 23 3,5 5    
Torma 3 3,5 3 3 3 - - - - - - 3    
Vöröshagyma 1,5 2 2 2,5 - - - - 2 1,5 1 1    
Zeller 2,5 2,5 1,5 1,5 1,5 - - - - - - 2,5    
                             
                             
                             
                                 
A zöldség-, főzelékfélék és gyümölcsök tisztítási veszteségei havi részletezésben (%-ban)
Élelmianyag I. II. III. IV. V. VI. VII. VIII. IX. X. XI. XII. Ált.
Zöldség- és főzelékfélék                          
Burgonya 40 40 37 36 30 20 18 20 20 25 25 25 28
Csiperkegomba 15 15 15 15 15 15 15 15 15 15 15 15 15
Fejes káposzta 25 30 30 30 25 25 20 20 20 20 20 20 24
Karalábé 35 40 40 40 35 25 20 20 20 25 25 30 29
Karfiol, leves - - - 50 50 35 35 35 35 45 50 50 43
Karfiol, tisztított - - - 30 30 20 20 15 15 25 25 25 23
Kelkáposzta 30 30 30 30 30 25 20 15 15 20 20 30 24
Paraj, kaszált - - - 25 25 15 15 20 20 - - - 20
Paraj, szedett - - - 10 5 5 5 10 10 - - - 7
Petrezselyemgyökér 30 30 30 35 35 25 20 20 20 25 25 30 27
Sárgarépa 35 35 35 35 30 20 20 20 20 25 25 30 27
Sóska - - - - 10 10 5 5 5 - - - 7
Tök - - - - 30 30 25 20 20 25 - - 25
Uborka - - - 25 25 25 25 20 20 - - - 23
Vöröshagyma 15 15 12 12 12 10 5 5 5 5 5 10 9
Zeller 35 35 30 30 30 20 20 15 20 20 20 25 25
Zöldbab - - - - - 15 15 15 15 - - - 15
Zöldborsó - - - 50 50 45 45 45 50 - - - 47
Zöldpaprika - - - 20 20 20 20 15 15 - - - 18
Gyümölcsök                          
Alma, nyári - - - - - 10 8 8 - - - - 9
Alma, téli 10 10 12 12 - - - - - 8 8 10 10
Körte, nyári - - - - - 10 10 12 - - - - 11
Körte, téli 10 10 12 12 - - - - - - - 10 11
Sárgabarack - - - - - - 8 6 6 - - - 7
Szilva 10 12 12 12 - - - - - 8 8 10 10
                                 
                           
A húsok, halak és a tojások tisztítási veszteségei százalékban              
Élelmianyag Tisztítási veszteség %                  
Borjú, hasított 30                  
Csirke 45                  
Harcsa 35                  
Liba, kacsa 30                  
Marha, hasított 25                  
Ponty, süllő, fogas 40                  
Sertés, hasított 20                  
Tojás 10                  
A burgonya áztatási veszteségei        
C-vitamin- és B1-vitamin-tartalmának alakulása áztatáskor az aprítás és az áztatási idő függvényében        
Aprítási és áztatási értékek C-vitamin mg/100g B1-vitamin mg/100g                
Kiindulási érték 15 40                
Felaprítva, 15 perces áztatás után 14,5 40                
Felaprítva, 60 perces áztatás után 13,5 36                
Felaprítva, 12 órás áztatás után 7,5 32                
Aprítás nélkül, 12 órás áztatás után 14,5 36                
                       
                         
                             
C-vitamin-veszteség különféle elkészítési eljárások alatt                
Technológiai eljárás Veszteség                
Főzelékfélék Burgonyában Gyümölcsökben                
az eredeti vitamintartalom %-ában                
Párolás 35-40 15-20 -                
Főzés, 45perces - 50-60 -                
Áztatás, 24órás - 25-30 -                
Hővel tartósítás 45-55 - 35-45                
Fagyasztás 20-30 - 20-25                
Szárítás 70-80 - 70-90                
Dzsem-, ízkészítés - - 60-80                
                               
                               
Főzelékek C-vitamin-tartalmának alakulása tárolás alatt (%)          
Élelmianyag Főzés után          
0 órával 3 órával szoba- 3 órával 24 órával 24 órával          
hőmérsékleten 8-10 fokon 18-20 fokon 8-10 fokon            
tárolva            
Burgonyafőzelék 100 70 70 61 65            
Káposztafőzelék 100 100 88 92 78            
Karalábéfőzelék 100 77 79 62 64            
Kelkáposztafőzelék 100 78 83 59 66            
Parajfőzelék 100 53 46 22 24            
Savanyú káposzta 100 76 86 51 51            
Sóskafőzelék 100 95 95 73 77            
Zöldbabfőzelék 100 60 75 35 60            
Zöldborsófőzelék 100 85 88 64 59            
                       
                       
Néhány élelmianyag hamuja nyers, illetőleg főtt állapotban            
Élelmianyag 100g élelmianyag hamuja g-ban Élelmianyag 100g élelmianyag hamuja g-ban      
nyers főtt nyers főtt      
Hús- és halfélék     Paraj 2,3 0,9      
Borjúhús 1,2 0,4 Sárgarépa 0,6 0,5      
Borjúmáj 1,5 0,8 Sóska 1,7 0,4      
Libamáj 0,9 0,6 Spárga 0,7 0,5      
Marhamáj 1,4 0,6 Tök 0,3 0,1      
Ponty 1,3 0,6 Vöröskáposzta 0,8 0,5      
Sertéshús 1,3 0,5 Zeller 1,1 0,8      
Sertésmáj 2,5 2,4 Zöldpaprika 0,6 0,4      
Sertésnyelv 1 0,5 Hüvelyesek          
Zöldség- és főzelékfélék     Bab, fehér 2,9 2,5      
Burgonya, hámozott 1,2 0,8 Borsó, feles, zöld 2,7 1,5      
Cékla 1,2 0,8 Lencse 2,6 1,9      
Fejes káposzta 0,9 0,4 Szójabab 4 3,9      
Karalábé, új 0,9 0,3 Zöldbab 0,6 0,4      
Karfiol 0,9 0,6 Zöldborsó 0,9 0,5      
Kelkáposzta 1,3 0,6